Прејди на содржината

Торлауксхепн

Од Википедија — слободната енциклопедија
Торлауксхепн

Торлауксхепн (исландски: Þorlákshöfn) — град во јужниот дел на Исланд, односно спаѓа во Јужниот регион, брои околу 1.540 жители и е дваесетитрети град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Торлауксхепн, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.