Топографија на интегрално коло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Топографијата на интегрално коло, претставува техничко решение на еден проблем, што не ги исполнува другите услови кои се неопходни за добивање на заштита како патент. Реализирањето на технолошката идеја се состои во работни операции, чија цел е на многу мал простор да се сместат голем број елементарни компоненти. Врз основа на постојни програми (софтвер), тополошките операции ги изведува компјутерот.