Титрација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Постапка на титрација

Титрацијата, исто така позната како титриметрија, е лабораториска метода во квантитативната хемиска анализа која се употребува да се одреди масата на аналит со додавање на раствор со позната концентрација со помош на бирета.

Видови на титрација[уреди | уреди извор]

Едноставна титрација.

Постојат повеќе видови на титрации, но најкористени се: киселинско-базните, редокс и комплексометриските титрации.