Тиркизен синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Тиркизен синец
Мажјак, примерок сликан во Македонија.
Мажјак, примерок сликан во Македонија.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Тиркизен синец
Научен назив
Polyommatus dorylas
([Denis & Schiffermüller], 1775)

Тиркизниот синец (Polyommatus (Plebicula) dorylas) е пеперутка од видот на пеперутки синци.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка живее во Јужна Европа, Мала Азија, Урал и Кавказ. Пеперутката живее на места со надморска висина од 500 до 2000 метри.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата е од 15 до 17 мм. Горната страна на крилјата е воглавно во сина боја. Основната боја е светлосина, промешана со темносина. Вените на крилјата се во светлосина боја. Рабовите на крилјата се во бела боја, а има и црна бордура. Телото на пеперугата е во светлосина боја, а антените во црна и бела. Долната страна на крилјата е во сосема друга боја, односно кремаста. Крилјата се исшарани со црни, портокалови и бели дами со различна големина и форма. Рабовите повторно се бели со тенка црна бордура. Возрасните единки летаат од мај до септември и имаат по две генерации.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]