Тероне

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тероне(Италијански изговор:[terˈroːne]; множина терони, женски террона) е италијански термин за назначување, во често пејоративен начин, за луѓе кои живеат во Јужна Италија или кои се од јужноиталијанско потекло.

Историја

Терминот доаѓа од изведена именка формирана од зборот terra (италијански за „земја“). Всушност, тоа беше историски користено, по Италијанско обединување, за да се опишат земјопоседниците на поранешното Кралството на двете Сицилии, истакнувајќи го фактот дека тие профитирале од еден вид земјишна сопственост, на латифундиум, со што тие порано ја поседуваа земјата без никогаш да ја обработуваат; зборот исто така значи „личност од земја [како Јужна Италија] склона кон земјотреси“.

До 1950-тите, тероне го задржа класичното значењето на "селанец", тоа е "лице што работи на земјата (оттука и зборот terra)"; во еден момент, дури и луѓето што мигрираат од релативно поруралните региони на Венето,Емилија-Ромања иТоскана на индустријализираната Ломбардија го добиле соодветно прекарот terroni del nord („Северен Терони“) .Сепак, тоа не беше до Италијанско економско чудо, кога голем број јужњаци мигрирале во индустриските центри на Северна Италија, дека почнал строго да се користи (често како за клевета) за означување на луѓе од Јужна Италија. Од террон подоцна потекнува Теронија „земјата на Тероните“, а придавката терронико „се што е поврзано со Тероните“.

Епитетот често имплицира одредени негативни стереотипи за личноста означени, како што се мрзеливост, незнаење и нехигиена. Слично на тоа, со особено упатување на некој сленг, терминот го добил значењето на необразована личност на која му недостасуваат добри манири, како и другите италијански зборови villano, burino и cafone.

Во Италија, терминот има силни ксенофобични нијанси на отфрлање и е препознаен како дискриминаторска навреда од страна на Италијанскиот касационен суд.

Исто така види

·       Расизам во Италија

·       Економскиот јаз на Италија север-југ

Белешки

1.     ^Во некоиСеверно италијански јазици:

§  Пиемонтски: Тарон,женскитарон-а[taˈrʊŋ(a)]

§  лигурски: te(r)rón,женскиte(r)rónn-a[teˈɾuŋ(ːa)]

§  Ломбард: те(р)рон[teˈrũː],женскиte(r)rònna[teˈrɔna], или теру,женскитеруна[teˈru(na)]

§  венецијански: терон[teˈɾoŋ],женскитерона[teˈɾona]

Референци

1.    ^Скокни до:„Da dove arriva questo terrone?, Accademia della Crusca“.

2.    ^Quarto rapporto sulle migrazioni 1998 година. Франко Анџели. 1999. стр. 160.ISBN9788846412126.

3.    ^„Lo chiamavano „terrone“, sarà risarcito“. Кориере дела сера. 2005 година.

Библиографија

·       Русо Буларо, Грејс (2010).Од Terrone до Extracomunitario: Менување на демографијата и промена на сликите во мултикултурно глобализирано општество. Лестер: Трубадор издаваштво.ISBN9781848761766.