Темен бакарец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lycaena|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Темен бакарец
Примерок во Германија
Примерок во Португалија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lycaena
Вид: Темен бакарец
Научен назив
Lycaena tityrus
(Пода, 1761)

Темниот бакарец (Lycaena tityrus) е пеперутка од видот пеперутки бакарци. Пеперугата ја има во Европа, вклучително и Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Познат е следниот подвид:

  • Lycaena tityrus subalpina (Speyer, 1851) - Италија

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата кај единките е 28–30 milliметарs (0.092–0.098 ст). Возрасната единка лета од април до септември, во зависност од локацијата. Ларвите се хранат со Rumex acetosa и Rumex acetosella. Горната страна на крилјата се темнокафени со видливи црни дамки. Крајните делови имаат жолти дамки, кои кај женките се побројни и поизразени. Долната страна е посветла.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)