Темениди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Теменис бил син на Аристомах брат на Кресфонт и Аристодем, татко на Ceisus, Cerynes, Phalces, Agraeus и Hyrnetho. (Paus. ii. 28 ; Apollod. ii. 8. § 2.). Тој бил правнук на Херакле. Бил еден од водачите на Хераклејците и помогнал во петтиот и завршен напад врз Микена на Пелопонез, после освојувањето на полуостровот, заедно владее со Аргос. Неговите наследници, теменидите, биле протерани од Аргос, и се верува дека го основале Македонското кралство. Поради тоа македонските кралеви себеси се нарекувале Темениди. (Herod .viii. 138 ; Thuc. ii. 99.) [L. S.]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Dictionary of Greek and Roman Antiquities edited by William Smith (1870).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]