Тајната вечера (Тинторето)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тајната вечера
Творец Јакопо Тинторето
Година 1592–1594
Димензии 365 см × 568 см
Место Базилика ди Сан Џорџо Маџоре, Венеција

Тајната вечера е слика на италијанскиот ренесансен уметник Јакопо Тинторето. Слика во масло на платно создадена во 1592–1594 година, таа е сместена во Базиликата ди Сан Џорџо Маџоре во Венеција, Италија.

Содржина[уреди | уреди извор]

Дрвената резба на Албрехт Дирер „Тајната вечера“ (1523) е пример за фронталната композиција што е вообичаена за оваа тема.

Тинторето ја насликал Тајната вечера неколку пати во текот на неговата уметничка кариера. Неговите претходни слики за Chiesa di San Marcuola (1547) и за Chiesa di San Felice (1559) ја прикажуваат сцената од фронтална перспектива, при што фигурите седат на маса поставени паралелно со сликата. Ова следува по конвенцијата забележана во повеќето слики на Тајната вечера, од кои муралното сликарство на Леонардо да Винчи доцните 1490-ти во Милано, Италија, веројатно е најпознат пример[1]. Сликата на Тинторето од 1592–1594 година, дело од неговите последни години, драстично отстапува од оваа композициска формула. Центарот на сцената не е окупиран од апостолите, туку од споредни ликови, како што се жена која носи чинија и слугите што ги земаат садовите од масата. Масата на која седат апостолите се повлекува во вселената по стрмна дијагонала. Понатаму, сликата на Тинторето се одликува со повеќе лична употреба на светлината, која се чини дека доаѓа во нејасност и од светлината на таванот и од Исусовата аура. Мноштво ангели лебдат над сцената.

„Тајната вечера“ на Тинторето користи Mannerist уреди во својот сложен и радикално асиметричен состав. Во својата динамичност и акцент на дневната - поставката е слична на венецијанската гостилница - сликата го покажува патот кон барокот. „Способноста на оваа драматична сцена да ги вклучи гледачите беше добро во склад со идеалите на Контрареформациската и верувањето на Католичката црква во дидактичката природа на религиозната уметност.“[2].

Наводи[уреди | уреди извор]