Страмбото

Од Википедија — слободната енциклопедија

Страмбото (италијански: strambotto, од француски: estrabot- глупост) е форма на италијанска лирска наративна песна, најверојатно создадена на Сицилија, составена од осум строфи со вкрстена рима (строфа), од кои седмата и осмата претставувале рипрези (риспето), а подоцна и со спарена рима. Поретко имал форма на тоскански секстин (сестина), кој се состоел од четири стиха со вкрстена рима и реприза од два стиха. Страмбото на почетокот имал сатиричен карактер, заснован на еквивалентна француска форма, но подоцна станал изразито љубовна песна. Во 15 век навлегла во уметничката поезија. Него го одгледувале Јустинијан, Пулчи и Полицијано, а во поновата литература Кардучи и Ферари. Некои дубровнички поети пишувале и песни слични на страмбот.

Литература[уреди | уреди извор]

  • D’Ancona, G., Guida bibliografica allo studio dello stramboto, 1951.
  • Ruggeri, R. M., „Protostoria dello stramboto”, Studi di fil. ital., XI., 1953.