Стетоскоп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Современ стетоскоп.

Стетоскопот е медицински инструмент, апарат за слушање на работата на срцето и белите дробови. Стетоскопот го измислил францускиот лекар Рене Теофил Јасинт Ленек во 1781 година. Со помош на овој инструмент може да се слушнат шумовите при работата на срцето и белите дробови.