Стапче (клетка)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Неврон: „Стапчеста клетка“
Стапчеста клетка - Напречен пресек на мрежницата. Стапчињата се наоѓаат најдесно.
Напречен пресек на мрежницата. Стапчињата се наоѓаат најдесно.
Место Мрежница
Функција Фоторецептори на слаба светлина
Морфологија стапчеста форма
Претсинаптички врски нема
Посинаптички врски Биполарни клетки и хоризонтални клетки
NeuroLex sao1458938856

Стапчињата се фоторецепторни клетки во мрежницата на окото. Овие клетки се одговорни за разликување на светлина и темнина. Стапчињата можат да одговорат на само еден фотон на светлина и се 100 пати поосетливи од чунчињата. Во просек, во човечката мрежница има 125 милиони стапчиња.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Curcio, C. A., K. R. Sloan, et al. (1990). "Human photoreceptor topography." The Journal of Comparative Neurology 292(4): 497-523.