Срцев залисток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Срцеви залистоци
Положбата на залистоците во срцето
Податоци
СистемКардиоваскуларен
Назнаки
FMAFMA:7110

Срцевите залистоци овозможуваат течење на крвта низ срцето во еден правец.

Отворање и затворање на срцевите залистоци

Кај цицачите постојат четири срцеви залистоци: