Прејди на содржината

Средишница (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средишницата на отсечката со крајни токи во ( x 1, y 1 ) и ( x 2, y 2 )

Средишница или средишна точкаточка на отсечка што е еднакво оддалечена од двете нејзини крајни точки. Во дводимензионалниот Декартов простор, средишницата на отсечката и е еднаква на:

Во тродимензионалниот Декартов простор, има средишницата на отсечката определена со крајните точки и е еднаква на:

Низ средишницата под прав агол поминува нејзината симетрала.

Поврзано[уреди | уреди извор]