Прејди на содржината

Средински гребен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Средински гребен[1] е планински венец, главната вододелница на полуостровот Камчатка.

Гребенот Средини (област на левата река Белаја и Десна Киревна)

Должината на гребенот е околу 1200 км, просечната висина е 1200-1400 м. Тоа е длабоко расчленат систем со широк спектар на релјефни форми, кои варираат од алпски и среднопланински типови до висорамнини со лава со вулкански градби во форма на конус[2]. Се протега од север кон југ и содржи голем број вулкани, главно штитести вулкани и стратовулкани. Покрај вулканите, се состои од висорамнини од лава, индивидуални планински масиви и изолирани врвови покриени со ледници (вкупна површина 866 км²). Се издвојуваат гребените Малкински, Козиревски и Бистрински.

Највисоката точка е Ичинска Сопка (3607 м).

Голем дел од вулканите се над 2000 м, како: Хувхојтун (2618 м), Ални (2581 м), Шишел (2531 м), Остраја Сопка (2539 м). Реките, што течат од падините на Срединскиот гребен се наоѓаат многу блиску една до друга во горниот тек. Во долните и средните делови на падините има зимзелени шуми од ариш Кајандер и Ајанска смрека и листопадни шуми од камена бреза, а има и грмушки од кедар и евла и планинска тундра.

Средински гребен

Севкупно, гребенот се состои од 28 превои и 11 врвови, повеќето од превоите се наоѓаат во северниот дел. Гребенот е асиметричен: неговата западна падина е релативно рамна, а неговата источна падина, што се совпаѓа со раседот Централна Камчатка, е многу стрмна.[3] За централниот дел на гребенот, вообичаени се значителни растојанија помеѓу големите врвови. Јужниот дел на гребенот се карактеризира со висок степен на дисекција во посебни масиви, кои се одликуваат со асиметрија на падините.

Среден вулкански појас

[уреди | уреди извор]

Вулканите во Срединскиот опсег го формираат Срединскиот вулкански појас, кој е поделен на вулкански региони[4]:

 • Алнеиски вулкански регион[5]
 • Анаунски вулкански регион[6]
 • Западен вулкански регион[7]
 • Вулкански регион Ичински[8]
 • Калгаучски вулкански регион[9]
 • Козиревски вулкански регион[10]
 • Северен вулкански регион[11]
 • Седанкински вулкански регион[12]
 • Уксичански вулкански регион[13]
 1. СРЕДИННЫЙ ХРЕБЕТ // Большая российская энциклопедия — М.: Большая российская энциклопедия, 2004.
 2. СРЕДИ́ННЫЙ ХРЕБЕ́Т // Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов. — М. : Большая российская энциклопедия, 2004—2017.
 3. „География“. tapemark.narod.ru. Архивирано од изворникот на 2020-10-09. Посетено на 2020-10-07. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 4. „Вулканы Камчатки | География Камчатки | Камчатский край, Петропавловск-Камчатский — краеведческий сайт о Камчатке: история Камчатки, география и этнография Камчатки, литература Камчатки, фотографии Камчатки“. www.kamchatsky-krai.ru. Архивирано од изворникот на 2020-10-11. Посетено на 2020-10-07. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 5. Алнейский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 16 января 2021 года.
 6. Певзнер М. М., Волынец А. О. М. М. Певзнер, А. О. Волынец. Голоценовый вулканизм Срединного хребта Камчатки. Камчатский Научный Центр ДВО РАН. Дата обращения: 26 января 2022. Архивировано из оригинала 22 февраля 2014 года. // «Проблемы эксплозивного вулканизма (к 50-летию катастрофического извержения вулкана Безымянный). Материалы первого международного симпозиума». — 2006. — С. 25-30.
 7. Западный вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 26 сентября 2020 года.
 8. Ичинский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 22 февраля 2014 года.
 9. Калгаучский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 4 марта 2021 года.
 10. Козыревский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 16 января 2021 года.
 11. Северный вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 20 сентября 2020 года.
 12. Седанкинский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru. Дата обращения: 7 октября 2020. Архивировано 9 октября 2020 года.
 13. Уксичанский вулканический район. www.kamchatsky-krai.ru.