Список на велосипедски делови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Делови на велосипедот.

За други термини поврзани со возење велосипед (покрај делови), видете Поимник за велосипедизам .

Список на делови за велосипеди:

 • Оска : како во општата дефиниција, прачка што служи за прицврстување на тркало на велосипед и обезбедува поддршка за лежиштата на кои се врти тркалото. Исто така, понекогаш се користи за опишување на компонентите на суспензијата, на пример, стожерна оска на замав со рака;
 • Лента што завршува : продолжувања на крајот од правилниот управувач за да се овозможи повеќе позиции на рацете;
 • Приклучоци за шипки или крајни капаци : приклучоци за краевите на кормилото;
 • Кошница : превозник;
 • Лежиште : уред што ја олеснува ротацијата со намалување на триењето;
 • Ѕвонче : звучен уред за предупредување на пешаците и другите велосипедисти;
 • Погон на ремен : алтернатива на погонот со синџир;
 • Кабел за сопирачка за велосипеди : видете Кабел
 • Држач со шише : држач за шише со вода;
 • Држач на долниот дел : Системот на лежишта околу кој се вртат педалите (и рачката). Содржи вретено на кое е прикачен коленестиот и самите лежишта. Има површина на лежиште на вретеното и на секоја од чашите што се навојуваат во рамката. Долната заграда може да се пере (може да се прилагоди долна заграда) или да не се поправа (долна заграда на кертриџ). Долната заграда се вклопува во долната обвивка на заградата, која е дел од рамката на велосипедот;
 • Сопирачка : уреди што се користат за запирање или забавување на велосипед. Рачните сопирачки и диск сопирачките се управуваат со рачки на сопирачките, кои се монтираат на кормилото. Бенд сопирачката е алтернатива на сопирачките во раб, но може да се инсталира само на задното тркало. Со кочниците се управува со педалирање наназад
 • Рачка на сопирачката : лост за активирање на сопирачка за велосипед;
 • Префрлач на сопирачки или колоквијално, преклопувач (видете исто така Shimano Total Integration, Campagnolo ErgoPower и SRAM Double Tap ): комбинирана контрола на менувачот и рачката на сопирачката;
 • Вклучување на сопирање : фитинг што излегува од рамка за да обезбеди прицврстување, обично за куќишта за кабли или пумпи за гуми и слични додатоци;
 • Водич за кабли : фитинг под долниот држач што води парче гол голи внатрешен кабел околу аголот
 • Кабел : метален кабел затворен делумно со метално и пластично куќиште што се користи за поврзување на контролата, како што е сопирачката или рачката за менување, на уредот што го активира;
 • Лежиште на кертриџ : тип на лежиште што не може да го сервисира корисникот, но мора да се замени како единица;
 • Касета : група наредени запчаници на задното тркало на велосипед со заден менувач;
 • Сопирачка за сопирачка или кочници;
 • Синџир : систем на меѓусебно поврзани пинови, плочи и валјаци што пренесува енергија од предниот запчаник (а) до задниот запчаник (а);
 • Менувач : покритие за целиот синџир или целосно обвивка (понекогаш содржат масло ) или непотполното. Во секој случај, дизајниран да спречи облеката да не го извалка синџирот.
 • : пар цевки на рамка за велосипед што поминува од долната заграда до задните краеви на вилушката
 • Затегнувач на ланец : уред за одржување на правилно затегнување на ланецот
 • Chaintug : уред кој помага при поставување на правилното затегнување на ланецот
 • Кластер : запчаник за велосипеди, или слободно тркало, или касета;
 • Запчаник : збир на задни запци што се прицврстуваат на центар на задното тркало;
 • Конус : држи лежишта на своето место, притиснати на чашата;
 • Котер : игла за прикачување кон рачки;
 • Спојка : да ги поврзете цевките заедно;
 • Држач или синџир : се состои од чудак и барем една врвка од синџир;
 • Чаша : прима топчести лежишта кои се тркалаат по нејзината внатрешна површина; интегриран на повеќето конвенционални центри или може да се притисне во постарите школки на долниот држач;
 • Циклокомпјутер : електронски додаток кој мери и прикажува моментална и кумулативна брзина и растојание. Честопати обезбедува други мерења како што се срцевиот ритам;
 • Закачалка „Дерајрор“ : парче од задниот отпад што го прикачува менувачот;
 • Derailleur : склоп на лостови, обично активиран со кабел, што го движи ланецот помеѓу запчаниците на касетата или склопот на жици;
 • Долна цевка : цевка на рамката за велосипед што поминува од цевката за глава до долната заграда;
 • Отпуштање : завршница на задната вилушка за велосипед што овозможува да се отстрани задното тркало без претходно да се истури од колосек ланецот. Терминот напуштање честопати е погрешно користен за да се однесува на кој било крај на вилушката, но не сите краеви на вилушката се напуштање;
 • Капаче од прав : секое капаче што служи за да ги задржи нечистотијата и контаминацијата надвор од склопот. Заеднички завртки со чудак, често пластични;
 • Динамо : компонента за осветлување на велосипеди, позната и како генератор;
 • Дупче:
1) точка на прицврстување на рамката, вилушката или отпадот за браници, лавици итн.
2) дупка низ која минува брадавицата преку работ, така што може да се закачи на звук
 • Електронски систем за менување на брзини : не едноставно вид на менувач или вид на менувач, комплетен систем со прекинувачи наместо рачки, жици наместо кабли на Боуден и менувачи на мотори кои мора сите да работат заедно;
 • Фернинг : целосна или делумна обвивка за велосипед за да се намали аеродинамичкото влечење или да се заштити возачот од елементите;
 • Фендер или заштитна кал : закривени парчиња метал или пластика над гумите што фаќаат и пренасочуваат спреј на патот фрлен од гумите, дозволувајќи му на возачот да остане релативно чист. Може да оди во парови;
 • Феруле : метален или пластичен ракав што се користи за завршување на крајот на куќиштето на кабелот;
 • Вилушка : механичко склопување кое ја интегрира рамката на велосипедот на неговото предно тркало и кормилото, дозволувајќи управување според управувачката цевка;
 • Крај на вилушката: спарени слотови на вилушка или рамка на кои е прицврстена оската на тркалото;
 • Рамка : механичко јадро на велосипед, рамката обезбедува точки на прицврстување за различните компоненти што ја сочинуваат машината. Терминот е различно толкуван и може да се однесува на основниот дел, секогаш вклучувајќи го долниот држач или на основната рамка, вилушката и компонентите на суспензијата, како што се амортизерите;
 • Freehub : склоп на штракање на кој е монтиран запчаник или касета што му овозможува на велосипедот да излезе без крај со вртењето на педалите;
 • Слободно тркало : склоп со штракање што вклучува еден или повеќе запчаници и му овозможува на велосипедот да се движи крај крајбрежјето без вртење на педалите;
 • Гусет : плочи додадени во надворешните страни на рамковните цевки за зајакнување на споеви. Овие почесто се гледаат на BMX и планински велосипеди;
 • Закачалка : дел од рамката или додаток на рамката на која е прицврстен менувачот (видете закачалка Derailleur );
 • Кормило : a рачката прикачени, обично со помош на посредник стеблото, на steerer цевка на вилушка. Овозможува управување и обезбедува точка на прицврстување за контролите и додатоците;
 • Приклучок за рачката : видете Приклучоци за шипки;
 • Лента за рачка: лента се закопчува околу паднатиот управувач за да се обезбеди подлога и зафат, обично плута или крпа, понекогаш пена гума;
 • Значка за глава : лого на производителот или брендот залепено на цевката за глава;
 • Цевка за глава : цевка од рамка за велосипед што ги содржи слушалките;
 • Слушалки : лежиштата што го формираат интерфејсот помеѓу рамката и управувачката цевка на вилушката;
 • Аспиратор : гумена покривка на рачката на сопирачките кај велосипедите со решетки за рачката во стилот на пад;
 • Хаб : јадрото на тркалото; содржи лежишта и, во традиционално тркало, има дупчат прирабници за прицврстување на краци;
 • Динамо на центар : генератор во еден од центрите за напојување на светлата или друга галантерија;
 • Менувач на центар : менувач монтиран во внатрешноста на центар, 3 брзина е вообичаена, 5, 7 се достапни („Стурмеј-Арчер“) и Ролоф прави 14-брзински центар. Кабел управуван од еден или два кабли;
 • Индикатор : трепкач;
 • Внатрешна цевка : мочен меур кој содржи воздух за надувување на гума. Има вентил Шрадер, „Вудс“ / „Данлоп“ или Преста за инфлација и дефлација;
 • Jокеј тркало или тркало од макара : една од двете мали запчаници на задниот менувач што го води ланецот;
 • Kickstand : додаток за преклопување што се користи за да им помогне на велосипедот да застане сам. Обично се поставува на рамката близу до заградата, понекогаш во близина на задните отпадоци;
 • „Адвокатски усни“ : исто така наречен „ адвокатски таб “, уред за задржување на отпадните делови на предната вилушка за да се спречи ненамерно губење на предното тркало во случај да не е правилно обезбеден;
 • Locknut : орев дизајниран да не се олабавува поради вибрации;
 • Заклучување : прстен, обично метален, со различен дизајн, кој служи за задржување на компонентата на место;
 • Lug : метален приклучок што се користи за усогласување на компонентите на рамката каде што се спојуваат едни со други;
 • Носач на багаж : секоја дополнителна опрема дизајнирана да носи алат, опрема или товар;
 • Главна врска : додаток за синџир на велосипеди што овозможува погодно отстранување и повторно поврзување на инсталираниот велосипедски синџир без потреба од алатка за ланци;
 • Брадавица : специјализирана навртка што најчесто придава звук на раб на тркалото. Во некои системи, тој обезбедува приврзаност кон центар;
 • Паниер : ткаени торби за чување со затворено патент што се поставуваат на страните на полиците за багаж. Изречена пан-уво или пан-Јер (стар англиски збор, кој потекнува од стар француски збор);
 • Педала : механички интерфејс помеѓу ногата и рачката на чудакот. Постојат два генерални типа; едното ја зацврстува ногата со механичка стегалка или кафез, а другата нема врска за заклучување на стапалото на педалот.;
 • Штипка : кратка метална цевка, околу 6 инчи (15 cм) долги и 2 инчи (5.1 cм) прицврстени на едниот или на двата краја на оските на тркалата за да му овозможат на возачот да изведува одредени трикови или да обезбеди место за дополнителни возачи да застанат или да се одморат;
 • Порт ремен : каиш (обично направен од кожа) прикачен на внатрешноста на рамката на велосипедот, дизајниран да го олесни носењето на велосипедот преку рамото;
 • Мерач на струја : уред на велосипед што ја мери моќноста на возачот;
 • Брзо ослободување : ражен со рачка на едниот крај што се олабавува кога ќе се преврти рачката. Се користи за ослободување на тркала и столпчиња на седиштата;
 • Решетка : решетка што се прицврстува зад седиштето, обично со престој на задниот дел, што служи како општ носач;
 • Рефлектор : ја рефлектира светлината за да биде очигледен велосипедот кога се осветлуваат со фарови на други возила. Обично се бара со закон, но многу велосипедисти го сметаат за непочитуван;
 • Отстранливи тркала за обука : се користат за асистенција на рамнотежата. Доаѓа во пар. Корисно е за прв пат велосипедисти;
 • Раб : оној дел од тркалото на кој е прицврстена гумата и често претставува дел од механизмот за сопирање;
 • Ротор :
1) диск компонента на диск сопирачка ;
2) друго име за прицврстувач - уред што им овозможува на рачките и вилушката да се вртат на неодредено време без да го заплеткаат кабелот на задната сопирачка;
 • Безбедносни рачки : рачки за продолжување и рачки за прекинување на сопирачките. Се користи за нанесување сопирачки со цел велосипедот да забави или одеднаш да застане;
 • Седло или седиште : на што седи велосипедист;
 • Пруги за седишта : метална рамка над која се протега обвивката на седлото. Седиштето на седиштето се прицврстува на шините на седиштата со помош на стегач;
 • Седиште : рамка на горниот дел од цевката за седиште служи како точка на прицврстување за стегач за да се обезбеди столбот на седиштето;
 • Цевка за седење: приближно вертикална цевка во рамка за велосипед што минува од седиштето до долната заграда;
 • Торба за седење: мал додаток за складирање висеше од задниот дел на седиштето;
 • Seatpost : столб на кој е поставено седиштето. Лизга во цевката за седишта на рамката и се користи за прилагодување на висината на возењето во зависност од тоа колку е вметната во цевката за седиште;
 • Места на седиштето : компоненти на рамката, цевки со мал пречник што течат од горната цевка на седиштето до задните отпадоци;
 • Погон на вратило : наизменично на погон на ланец;
 • Работник : опрема за контрола на пренос;
 • Амортизер : за велосипеди со суспензии, уред што ја ограничува брзината со која суспензијата се враќа по апсорбирање на удар;
 • Огледало на страничен поглед : помага при гледање на страните пред да се движите полека или да свртите лево или надесно;
 • Стража за здолниште или заштитно палто : уред што е поставен на задното тркало на велосипед за да спречи долго здолниште, палто или друга облека или багаж да зафатат во тркалото или во јазот помеѓу работ и сопирачките;
 • Вретено : оска околу која се врти педалот; навој на едниот крај за да се навртува во рацете на чудак;
 • Зборуваше : поврзува раб на тркалото со центар. Обично жицата со едниот крај се менува за да се формира глава и еден крај со навој. Типично тркало има 36 краци
 • Звучници : звучници специјално направени за велосипеди и / или колички за велосипедисти и пешаци со деца за да слушаат музика или да одговараат на телефонски повици на нивните мобилни уреди при велосипедизам или превоз на деца. И безжичните и жичените звучници се достапни за монтирање на нивниот управувач или рамки. Дури и звучниците специјално направени за велосипеди се достапни за купување, но во зависност од големината и обликот и генијалноста на велосипедистите, сите звучници може да бидат врзани за нив обично со употреба на силиконски ремени. Овие звучници имаа за цел да ги елиминираат ризиците од користење слушалки, како што се несвесноста на автомобилите што доаѓаат и други предупредувања, а континуираното пуштање музика од нив ќе ги алармира и другите велосипедисти и пешаци во близина;
 • Запчаник или запчаник : тркало со заби што се меша со ланецот; едно од тркалата во запчаникот или коленестиот;
 • Цевка за управувач : цевка на врвот на вилушката што се вметнува низ рамката и служи како оска со помош на која може да се управува велосипед;
 • Стебло : држач што се прицврстува на рачките на управувачката цевка на вилушката. Обично се обезбедени со завртки за штипки;
 • Гума : како во обична употреба. Обично пневматски. Цевчеста гума е залепена на работ на тркалото; повеќето гуми користат цевки, но гумите и бандажите без цевки се сè почести;
 • Клипови за прсти : метален или пластичен кафез прикачен на педалата. Обично има лента за прилагодување. Обезбедува нога на педалата за зголемена контрола и поефективно пренесување на напојувањето од нога до ланец на погон;
 • Горна цевка : член на рамката што води од цевка за глава до цевка за седиште;
 • Вентилско стебло или едноставно вентил : приклучок за додавање или ослободување на воздухот од внатрешната цевка. Најчесто се користат два вида: Преста и Шрадер . Трет вид, вентилот Вудс / Данлоп, сè уште може да се најде во Европа и Азија;
 • Тркало : како во обична употреба. Традиционално и најчесто спокирано;
 • Wingnut : за прицврстување на тркала пред развој на ражен за брзо ослободување;

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Меѓународен стандард ISO 8090: Циклуси — терминологија (исто како и британскиот стандард BS 6102-4)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]