Список на астероиди/401–500

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оваа страница не треба да се гледа непосредно; се гледа од главниот Список на астероиди.
Име Привр.
ознака
Датум на
откривање
Место на
откривање
Откривач(и)
401 Ottilia 1895 BT 16 март 1895 Хајделберг B. W. Valle
402 Chloë 1895 BW 21 март 1895 Ница A. Charlois
403 Cyane 1895 BX 18 мај 1895 Ница A. Charlois
404 Arsinoë 1895 BY 20 јуни 1895 Ница A. Charlois
405 Thia 1895 BZ 23 јули 1895 Ница A. Charlois
406 Erna 1895 CB 22 август 1895 Ница A. Charlois
407 Arachne 1895 CC 13 октомври 1895 Хајделберг M. F. Wolf
408 Fama 1895 CD 13 октомври 1895 Хајделберг M. F. Wolf
409 Aspasia 1895 CE 9 декември 1895 Ница A. Charlois
410 Chloris 1896 CH 7 јануари 1896 Ница A. Charlois
411 Xanthe 1896 CJ 7 јануари 1896 Ница A. Charlois
412 Elisabetha 1896 CK 7 јануари 1896 Хајделберг M. F. Wolf
413 Edburga 1896 CL 7 јануари 1896 Хајделберг M. F. Wolf
414 Liriope 1896 CN 16 јануари 1896 Ница A. Charlois
415 Palatia 1896 CO 7 февруари 1896 Хајделберг M. F. Wolf
416 Vaticana 1896 CS 4 мај 1896 Ница A. Charlois
417 Suevia 1896 CT 6 мај 1896 Хајделберг M. F. Wolf
418 Alemannia 1896 CV 7 септември 1896 Хајделберг M. F. Wolf
419 Aurelia 1896 CW 7 септември 1896 Хајделберг M. F. Wolf
420 Bertholda 1896 CY 7 септември 1896 Хајделберг M. F. Wolf
421 Zähringia 1896 CZ 7 септември 1896 Хајделберг M. F. Wolf
422 Berolina 1896 DA 8 октомври 1896 Urania G. Witt
423 Diotima 1896 DB 7 декември 1896 Ница A. Charlois
424 Gratia 1896 DF 31 декември 1896 Ница A. Charlois
425 Cornelia 1896 DC 28 декември 1896 Ница A. Charlois
426 Hippo 1897 DH 25 август 1897 Ница A. Charlois
427 Galene 1897 DJ 27 август 1897 Ница A. Charlois
428 Monachia 1897 DK 18 ноември 1897 Munich W. Villiger
429 Lotis 1897 DL 23 ноември 1897 Ница A. Charlois
430 Hybris 1897 DM 18 декември 1897 Ница A. Charlois
431 Nephele 1897 DN 18 декември 1897 Ница A. Charlois
432 Pythia 1897 DO 18 декември 1897 Ница A. Charlois
433 Eros 1898 DQ 13 август 1898 Urania G. Witt
434 Hungaria 1898 DR 11 септември 1898 Хајделберг M. F. Wolf
435 Ella 1898 DS 11 септември 1898 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
436 Patricia 1898 DT 13 септември 1898 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
437 Rhodia 1898 DP 16 јули 1898 Ница A. Charlois
438 Zeuxo 1898 DU 8 ноември 1898 Ница A. Charlois
439 Ohio 1898 EB 13 октомври 1898 Mount Hamilton E. F. Coddington
440 Theodora 1898 EC 13 октомври 1898 Mount Hamilton E. F. Coddington
441 Bathilde 1898 ED 8 декември 1898 Ница A. Charlois
442 Eichsfeldia 1899 EE 15 февруари 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
443 Photographica 1899 EF 17 февруари 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
444 Gyptis 1899 EL 31 март 1899 Марсеј J. Coggia
445 Edna 1899 EX 2 октомври 1899 Mount Hamilton E. F. Coddington
446 Aeternitas 1899 ER 27 октомври 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
447 Valentine 1899 ES 27 октомври 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
448 Natalie 1899 ET 27 октомври 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
449 Hamburga 1899 EU 31 октомври 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
450 Brigitta 1899 EV 10 октомври 1899 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
451 Patientia 1899 EY 4 декември 1899 Ница A. Charlois
452 Hamiltonia 1899 FD 6 декември 1899 Mount Hamilton J. E. Keeler
453 Tea 1900 FA 22 февруари 1900 Ница A. Charlois
454 Mathesis 1900 FC 28 март 1900 Хајделберг A. Schwassmann
455 Bruchsalia 1900 FG 22 мај 1900 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
456 Abnoba 1900 FH 4 јуни 1900 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
457 Alleghenia 1900 FJ 15 септември 1900 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
458 Hercynia 1900 FK 21 септември 1900 Хајделберг M. F. Wolf, A. Schwassmann
459 Signe 1900 FM 22 октомври 1900 Хајделберг M. F. Wolf
460 Scania 1900 FN 22 октомври 1900 Хајделберг M. F. Wolf
461 Saskia 1900 FP 22 октомври 1900 Хајделберг M. F. Wolf
462 Eriphyla 1900 FQ 22 октомври 1900 Хајделберг M. F. Wolf
463 Lola 1900 FS 31 октомври 1900 Хајделберг M. F. Wolf
464 Megaira 1901 FV 9 јануари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
465 Alekto 1901 FW 13 јануари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
466 Tisiphone 1901 FX 17 јануари 1901 Хајделберг M. F. Wolf, L. Carnera
467 Laura 1901 FY 9 јануари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
468 Lina 1901 FZ 18 јануари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
469 Argentina 1901 GE 20 февруари 1901 Хајделберг L. Carnera
470 Kilia 1901 GJ 21 април 1901 Хајделберг L. Carnera
471 Papagena 1901 GN 7 јуни 1901 Хајделберг M. F. Wolf
472 Roma 1901 GP 11 јули 1901 Хајделберг L. Carnera
473 Nolli 1901 GC 13 февруари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
474 Prudentia 1901 GD 13 февруари 1901 Хајделберг M. F. Wolf
475 Ocllo 1901 HN 14 август 1901 Arequipa D. Stewart
476 Hedwig 1901 GQ 17 август 1901 Хајделберг L. Carnera
477 Italia 1901 GR 23 август 1901 Хајделберг L. Carnera
478 Tergeste 1901 GU 21 септември 1901 Хајделберг L. Carnera
479 Caprera 1901 HJ 12 ноември 1901 Хајделберг L. Carnera
480 Hansa 1901 GL 21 мај 1901 Хајделберг M. F. Wolf, L. Carnera
481 Emita 1902 HP 12 февруари 1902 Хајделберг L. Carnera
482 Petrina 1902 HT 3 март 1902 Хајделберг M. F. Wolf
483 Seppina 1902 HU 4 март 1902 Хајделберг M. F. Wolf
484 Pittsburghia 1902 HX 29 април 1902 Хајделберг M. F. Wolf
485 Genua 1902 HZ 7 мај 1902 Хајделберг L. Carnera
486 Cremona 1902 JB 11 мај 1902 Хајделберг L. Carnera
487 Venetia 1902 JL 9 јули 1902 Хајделберг L. Carnera
488 Kreusa 1902 JG 26 јуни 1902 Хајделберг M. F. Wolf, L. Carnera
489 Comacina 1902 JM 2 септември 1902 Хајделберг L. Carnera
490 Veritas 1902 JP 3 септември 1902 Хајделберг M. F. Wolf
491 Carina 1902 JQ 3 септември 1902 Хајделберг M. F. Wolf
492 Gismonda 1902 JR 3 септември 1902 Хајделберг M. F. Wolf
493 Griseldis 1902 JS 7 септември 1902 Хајделберг M. F. Wolf
494 Virtus 1902 JV 7 октомври 1902 Хајделберг M. F. Wolf
495 Eulalia 1902 KG 25 октомври 1902 Хајделберг M. F. Wolf
496 Gryphia 1902 KH 25 октомври 1902 Хајделберг M. F. Wolf
497 Iva 1902 KJ 4 ноември 1902 Хајделберг R. S. Dugan
498 Tokio 1902 KU 2 декември 1902 Ница A. Charlois
499 Venusia 1902 KX 24 декември 1902 Хајделберг M. F. Wolf
500 Selinur 1903 LA 16 јануари 1903 Хајделберг M. F. Wolf
... Претходна · Список на астероиди · Следна ...