Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
поврзница
с (Инокентиј ја премести страницата Aголна фреквенција на Аголна фреквенција)
(поврзница)
 
=== Осцилации на пружина ===
Објект прикачен на [[пружина]] ќе [[Осцилација|осцилира]]. Претпоставувајќи дека пружината е идеална и полесна без придушување, движењето ќе биде [[Хармоничен осцилатор|едноставно и хармонично]] со аголната фреквенција дадено со:<ref name="PoP1">{{Шаблон:Наведена книга|last = Serway,|first = Raymond A.|authorlink = |author2 = Jewett, John W.|title = Principles of physics - 4th Edition|publisher = Brooks / Cole - Thomson Learning|year = 2006|location = Belmont, CA.|pages = 375, 376, 385, 397|url = http://books.google.com/?id=1DZz341Pp50C&pg=PA376&dq=angular+frequency|doi = |id = |isbn = 978-0-534-46479-0}}</ref>
: <math> \omega = \sqrt{\frac{k}{m}} , </math>
кадешто:

Прегледник