Разлика помеѓу преработките на „Француско-пруска војна“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Нова статија.)
 
[[Податотека:Battle-Mars-Le-Tour-large.jpg|мини|Француско-прусакта Војна]]
'''Француско-Пруската војна''', понекогаш позната како '''Германско-Француска војна''', е име за оружаниоторужeниот конфликт помеѓу 19. јули 1870. и 10. мај 1971. година кој се водел помеѓу Француската и сојузот на германските држави на чело со Прусија.
==Француско-Пруска војна==
 
Француско-Пруската војна, понекогаш позната како Германско-Француска војна, е име за оружаниот конфликт помеѓу 19. јули 1870. и 10. мај 1971. година кој се водел помеѓу Француската и сојузот на германските држави на чело со Прусија.
 
==Позадина==
У Прусији је рат са Аустријом разоткрио све слабости не само артиљерије но и војне медицине. На савет армисјког хирурха Г . Ф Ф. Лефлера (нем. Löfler), краљ Вилхелм I од Хоенцолерна је сазвао конференцију водећих хирурга, а као резултат овога била је извршене комплетна реорганизација војно-медицинске службе. Поред тога повећани су контигенти добровољних одреда болничара.
 
Во Француско-Пруската војна точно се знаело кој хирург бил надлежен да командува со медицинските единици приклучени во секоја армија... Еден главен хирург команувал со воено-медицинските служби на цела армија. Ранетите биле евакуирани од местото. Точно оваа војна, влегла во историјата по тоа што по прв пат во некоја голема војна во која број на умраните на бојното поле бил поголем од умрените од разни болести - туфусатуфус, дизентериједизентеријa, вариола вереверa ..и сл. Дел од одговорот на ова прашање лежи во фактот дека Пруските војници, за разлика од Француските, пред војната добиле вакцина против некои болести, т.е. од вариола вере. Такао од неа се разболеле само 4835 Пруски војници, а 14178 Француски.
 
 
==Наводи==
Део одговора на ово питање лежи у чињеници да су пруски војници, за разлику од француских, пре рата добили вакцину против великих богиња, тј. вариоле вере. Тако се од великих богиња разболело само 4835 пруских војника, а француских 14178.
{{Наводи}}

Прегледник