Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
им ставив опис на сликите
(статијата ја додадов во категорија статистика)
(им ставив опис на сликите)
Ако земеме еден график каде на апцисата се наоѓаат вредностите кои може да ги земе непознатата променлива Х, а на ординатата се нанесени веројатностите на соодветните вредности на Х, ќе го добиеме следниот дијаграм.
[[Податотека:DUniform distribution PDF.png|мини|Слика 1]]
 
За да се пресмета [[ариметичка средина]] на униформниот распоред се користи истата формула како и за пресметка на [[очекувана вредност]]:
Графички приказ на веројатноста на оваа функција е даден на слика 2.
 
[[Податотека:Uniform distribution PDF.png|мини|лево|Слика 2]]
 
102

уредувања

Прегледник