Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
== <big>Униформен распоред</big> ==
 
Униформен распоред (uniform distribution) е модел на распоред на веројатноста. Тој е многу едноставен и има примена во голем број на апликации, игри на среќа и компјутерски симулации. Секоја вредност на X ([[случајната променлива]]) има еднаква [[веројатност]] за реализирање. Ова е основна особина на униформниот распоред.
При тестирање на хипотези со [[χ2 тест]] се користи ваков вид на расподет, т.е. униформен распореед.
102

уредувања

Прегледник