Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Заклучуваме дека веројатноста да ја избереме било која вредност од интервалот е иста. Додека веројатноста да избереме вредност надвор од интервалот е 0. Кога вредноста на случајната променлива е во определениот интервал многу често се случува веројатноста да е многу блиску до 0. Тоа се случува поради големиот број вредности кои можат да земат место во некој интервал, всушност помеѓу било кои 2 броја може да се постават бесконечно многу други броеви.
Графички приказ на веројатноста на оваа функција е даден на слика 2.
 
[[Податотека:Http://en.wikipedia.org/wiki/File:Uniform distribution PDF.png|мини|лево|Слика 2]]
[[Податотека:C:\Users\moni\Desktop|мини|слика 2]]
 
Лесно е да се заклучи дека површината под сината крива на слика број 2 изнесува 1. Тоа претставува збир на веројатностите за сите можни вредности на реализација на случајната променлива x.<ref>Statistical quality control; 1999; Johannes Ledolter & Claude W. Burrill</ref>
102

уредувања

Прегледник