Разлика помеѓу преработките на „Градска компјутерска мрежа“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Отстрането уредувањето на Koki thug (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Тиверополник|Тиверополни�
с (Отстрането уредувањето на Koki thug (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Тиверополник|Тиверополни�)
{{викифицирање}}
'''Метрополитенската мрежа (MAN)'''е голема [http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_network компјутерска мрежа] која опфаќа цел град или некој голем комплекс.МAN обично поврзува голем број на локални мрежи (LAN), користејќи високо-капацитетна технологија, како фибер-оптички линкови, и обезбедува врски и услуги кои ги користи широката мрежа (WAN) и интернет.<br />
[http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE IEEE] 802-2001 ја опишува MAN kako: <ref>IEEE Std 802-2001, IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks: Overview and Architecture, page 1, section 1.2: "Key Concepts", http://standards.ieee.org/getieee802/download/802-2001.pdf</ref>
 
MAN е оптимизирана за поголема географска област од локалните мрежи, почнувајќи од неколку блока со згради па до цели градови.Добивањето на умерена, до висока податочна рата, кај MAN обично зависи од комуникациските канали. MAN ,може да биде поседувана и управувана од страна на една организација, но обично се користи и од други организации и поединци. МAN исто така може да биде поседувана и управувана и како јавна услуга, која ќе овозможува комуникација и поврзаност на [http://en.wikipedia.org/wiki/Local_network локалните мрежи].
 
Авторите Kenneth C. Laudon и Jane P. Laudon(2001), кои го напишале трудот [http://en.wikipedia.org/wiki/Management_Information_Systems Менаџмент На Компјутерските Системи]: Менаџирање на дигитални фирми 10-та едиција, ја дефинираат Метрополитната мрежа како:
 
“ Метрополитната мрежа (MAN)е голема компјутерска мрежа која зафаќа голема област или некој комплекс.Нејзиниот географски опсег спаѓа помеѓу широката мрежа-WAN и локалната мрежа LAN.MAN обезбедува интернет поврзаност за локалните мрежи во метрополитниот регион, и ги поврзува на широките мрежи како што е интернетот”
===== Имплементација =====
 
Некои од технологиите кои се користат со оваа цел се [http://en.wikipedia.org/wiki/Asynchronous_Transfer_Mode Асинхроните трансверни модули] (ATM), [http://en.wikipedia.org/wiki/FDDI FDDI] И [http://en.wikipedia.org/wiki/SMDS SMDS]. Овие технологии се во процес на "исселување" од страна на [http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet Етернет]-базираните врски (Метро етернет)во повеќе области. MAN врските помеѓу локалните мрежи се градат без кабел, користејќи [http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave микробранови],[http://en.wikipedia.org/wiki/Radio радио], или [http://en.wikipedia.org/wiki/Free-space_optical_communication инфра-црвени ласерски] врски. Многу од компаниите позајмуваат или земаат на лизинг вакви "носачи" бидејќи поставувањето на долги врски со кабел може да чини многу.
 
DQDB, е Метрополитенски мрежен стандард за податочна комуникација. Наведен е во [http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.6 IEEE 802.6] стандардот. Користејќи [http://en.wikipedia.org/wiki/DQDB DQDB], мрежата мозеже да биде дури до 20 милји или 30 километри долга, и да работи со брзина од 34 до 155 Mb/s.
Неколку значајни мрежи кои започнале како MAN се MAE-West, MAE-Ist и Sohnet Media Network.
 
== Провери ==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Campus_area_network Campus area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Local_area_network Local area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Wide_area_network Wide area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Backbone_network Backbone network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Near-me_area_network Near-me area network]
 
== Референци ==
{{Reflist}}
 
 
 
[[Категорија:Метрополиси]]
 

Прегледник