Сондерсов Брег

Од Википедија — слободната енциклопедија
Росовиот Леден Гребен и Сондерсовиот Брег, Антарктик.

Сондерсов Брег (77°45′ ЈГД 150°0′ ЗГД) — дел од брегот на Земјата на Мери Берд помеѓу 'ртот Колбек и Бренановата Точка, или помеѓу Ширасеовиот Брег на запад и Рупертовиот Брег на исток. Се протега од 158 ° 01'З до 146 ° 31'З. Делот западно од 150 ° З е дел од Росовата Зависност, додека за преостанатата област нема претензии од некоја држава. Овој брег бил истражен од воздух на 5 декември 1929 година, од страна на антарктичката експедиција на Берд (1928-1930) и за прв пат беше мапиран од воздушните фотографии добиени на тој лет од капетанот Харолд Е. Саундерс, УСН, за кого го именува брегот . Геолошкото истражување на Соединетите држави (USGS) целосно го мапираа брегот од копнените истражувања и американските морнарички фотографии од морнарицата, 1959-1965 година.

Сондерсов Басен (76°50′S 155°0′W / 76.833° ЈГШ; 155.000° ЗГД / -76.833; -155.000 ) е подморски басен во Росовиот Централен Гребен кој го добил името според Сондерсовиот Брег. Името одобрено 6/88 (ACUF 228).