Славјано-македонски глас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Славјано-македонски глас бил весник, орган на Окружниот комитет на СНОФ за Костурско, на македонски јазик, пишуван на кирилица. Одговорен уредник бил Лазо Поплазаров. Се издавал во селото Крчишта, Костурско, во периодот декември 1943 до јули 1944[1]. Биле објавени вкупно 8 броја (еден вонреден), на шапирограф, во тираж од околу 500 примероци. Неговото излегување престанало со забраната на СНОФ од страна на раководството на КПГ.[2]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Д-р Боро Мокров, Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945 година), Скопје, 1980, 453–456;
  2. Д-р Боро Мокров – М-р Томе Груевски, Преглед на македонскиот печат (1885–1992), Скопје, 1993, 49.