Прејди на содржината

Сив ушест лилјак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сив лилјак со долги уши во Kaтакомбите од Одеса

Сивиот лилјак со долги уши е прилично голем европски лилјак. Има карактеристични уши, долги и со карактеристичен набор. Лови над шумите, често дење, а најмногу молци. Во заробеништво, забележано е и јадење мали гуштери.[1] Исклучително е сличен на почестиот кафеав долгошпан лилјак и се разликувал само во 1960-тите, но има поблед стомак.

Биологија и екологија

[уреди | уреди извор]

Неговите главни живеалишта за потрага по храна се низинските ливади и мочуриштата.[2] Го лоцира својот плен од инсекти преку ехолокација . Честотите што ги користат овој вид лилјаци за ехолокација се помеѓу 18–45 kHz, имаат најмногу енергија на 28 kHz и имаат просечно времетраење од 5,8 ms.[3]

Распространетост

[уреди | уреди извор]

Дистрибуиран низ цела Европа, освен на Скандинавскиот Полуостров.[4]

Конзервација

[уреди | уреди извор]

Во моментов е наведен како речиси загрозен од IUCN . Има голем географски опсег и се смета за релативно честа појава. Во повеќето земји каде што е пронајден, тој е заштитен од намерно оштетување со законодавство. Иако дистрибуцијата на континентална Европа не е загрозен. Студија од 2013 година покажа дека овој вид е блиску до истребување во Обединетото Кралство.

Една од можните причини за нејзиниот пад во ОК е губењето на живеалиштата за потрага по храна.[2] Моментално е фокус во рамките на проектот за зачувување на „ Назад од работ “, кој има за цел да го зголеми живеалиштето за потрага по храна околу познатите места за живеалишта.[5] Овој вид може да биде загрозен и од климатските промени во Јужна Европа .

Еден истражувач забележал, „долготрајните, бавно репродуцирани видови со помала популација веројатно нема да бидат способни да се прилагодат на идните климатски промени доволно брзо преку ширење на нови мутации што се појавуваат кај популацијата“. Во иднина, можеби ќе биде неопходно луѓето да ги преместат лилјаците во соодветни области поради климатските промени.[6]

  1. Boji, R. (2002). „Gray big-eared bat“. Посетено на 13 October 2019.
  2. 2,0 2,1 Gill, Victoria (5 August 2013). „Rare bat on brink of UK extinction“. BBC News. London. Посетено на 23 February 2013. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Gill 2013“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. Obrist, Martin K; Boesch, Ruedi; Flückiger, Peter F (2004). „Variability in echolocation call design of 26 Swiss bat species: Consequences, limits and options for automated field identification with a synergetic pattern recognition approach“. Mammalia. 68 (4). doi:10.1515/mamm.2004.030.
  4. „Plecotus austriacus“. BatsLife (англиски). Посетено на 2021-04-30.
  5. „Grey Long-eared Bat“. Back From The Brink (англиски). Посетено на 2021-04-30.
  6. Walter, Kenny (3 August 2017). „Rare Bat in Danger Due to Climate Change“. R&D. Advantage Business Media. Архивирано од изворникот на 23 February 2018. Посетено на 23 February 2018.