Сив дукер

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Sylvicapra|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сив дукер
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Sylvicapra
Вид: Сив дукер
Научен назив
Sylvicapra grimmia
(Linnaeus, 1758)

Сив дукер („Sylvicapra grimmia“), исто така познат како буш дукер, е мала антилопа пронајдена во западните, средишните, источните и јужните делови на Африка, во суштина секаде во Африка јужно од Сахара, со исклучок на Африканскиот рог и дождовните шуми на централниот и западниот дел на континентот.

Општо земено, тие се наоѓаат во живеалиштата со доволна вегетациска покривка за да им се дозволи да се сокријат-савани и ридско подрачје, вклучувајќи ги и полињата на човечки населби. Антилопата дујкер има перче на челото, големи зашилни уши, и остри рокови долги 11 см, коишто обично се развиени кај мажјаците. Од горната страна телото е од сиво до црвеножолто, а од долната страна е бело. Има црна пруга на носот. Лесно се приспосбуваат на разни живеалишта. Ноќе се брсти, но се храни и со мали животни и со мрша. Живее сама или во парови, а мажјаците бранат својата територија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group. 2016. Sylvicapra grimmia. The IUCN Red List of Threatened Species 2016. Downloaded on 24 August 2016.