Сивкава дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сивкава дебелоглавка
Pyrgus alveus.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Сивкава дебелоглавка
Биномен назив
Pyrgus alveus
(Hübner, 1803)

Сивкава дебелоглавка (Pyrgus alveus) е пеперутка од видот дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е прилично променлив вид со распон на крилјата од 22-32 mm со опишани неколку подвидови. Како и кај повеќето видови дебелоглавки, има темно кафеави крилја со бледо карирани рабови и е прилично тешко да се идентификуваат конкретно на терен, но добрите погледи откриваат јасни, добро распоредени бели дамки на предните крила и многу побледи ознаки на задните крила.[1]

Овој вид сè уште не е соодветно истражено од таксономски аспект. Посебно, издвојувањето и евалуацијата на таксони Pyrgus alveus, Pyrgus trebevicensis и Pyrgus accretus се смета за исклучително проблематична. Затоа, во многу случаи, извештаите не можат јасно да се доделат ниту е потврдена таксономска поделба заснована на биолошки разлики во комплексот. Последователно, многу автори ги сметаат Pyrgus trebevicensis и Pyrgus accretus како синоними, подвидови или еколошки форми на Pyrgus alveus. Поради досега нерешените проблеми во однос на таксономијата и идентификацијата, комплексот Pyrgus alveus / Pyrgus trebevicensis е означен подолу како Pyrgus alveus agg.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Видовниот комплекс Pyrgus alveus agg. се наоѓа од северозападна Африка преку планините на Пиринејскиот Полуостров и јужна Европа (Апенините и Балканскиот Полуостров), како и низ западна, централна (до јужна северногерманска рамнина) и источна Европа до Трансбајкалија. Во Северна Европа е населен само јужниот дел на Феноскандиа. На југоисток областа се протега преку Анадолија до Кавказ. Отсутен е од Данска и практично сите европски острови вклучувајќи ги Велика Британија, Ирска, Азорските Острови, Балеарските Острови, Каналските Острови, Канарските Острови, Крит, Кипар, Исланд итн.

Синоними[уреди | уреди извор]

Сионими на пеперугата се:

Hesperia scandinavicus Strand, 1903

Hesperia alticola Rebel, 1909

Syrichthus ballotae Oberthür, 1910

Hesperia centralitaliae Verity, 1920

Hesperia accreta Verity, 1925

Hesperia trebevicensis Warren, 1926

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. editor., Bräu, Markus (2013). Tagfalter in Bayern. ISBN 978-3-8001-7985-5. OCLC 862073451.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]