Сибирски Трапови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Сибирските Трапови

Сибирски Трапови (руски: Сибирские траппы) — голем регион на трапови вулкански карпи, познат како големa огненa покраина, во рускиот регион на Сибир.

Една од најголемите и најтаинствените области каде што се излева базалт, Сибирските Трапови, покриваат над 300.000 км2 на арктичката дивина. Околу 1,5 милиони км³ лава се излеале на Земјината површина во последните милион години. Не е сигурно дека тоа излевање дошло поради раздвојување, иако може да е последица на поместување на обвивката. Времето на создавањето на Сибирските Трапови се совпаѓа со периодот на изумирање во текот на перм и на тријас - најдолг преиод на изумирање во историјата на Земјата. Докажано е дека гасовите создадени во текот на таквите огромни ерупции можеле да влијаат врз глобалната клима, така што дошло до нарушување во синџирот на исхраната, како последица на штетните влијанија врз растењето на растенијата.