Серпопард

Од Википедија — слободната енциклопедија
Серпопард
Serpopard.png
ВидКриптид
Илустрација.
Цилиндричен печат и негов глинен отпечаток од 3000 година п.н.е. пронајден во древниот град Урук на кој е изрезбарен приказ на Серпопард
Илустрација.
"Хиерополиска палета" на која се прикажани два Серпопарда

Серпопард (грчки: Σερποπαρδ, англиски: Serpopard) е криптид кој се појавува во митологијата на древниот Египет[1] и Месопотамија[2]. Описот на Серпопард е сличен на опис на криптидот Ста.

Потекло и значење на називот[уреди | уреди извор]

Името во превод значи "змија-леопард".

Опис на криптидот[уреди | уреди извор]

Се пишува како долговратна змија со глава и тело[3] на леопард или понекогаш и на лав.

Во древната уметност на Стариот Египет оваа суштество претставува "симбол на хаосот, којшто владее надвор од границата на Египет, кое египетскиот крал мора да го скроти"[4].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Michael Rice, Egypt's Making: The Origins of Ancient Egypt, 5000-2000 BC, Routledge 2003. p.68
  2. Henri Frankfort, The Art And Architecture Of The Ancient Orient, Yale University Press 1996. p.37
  3. „The Narmer Palette. Corpus of Egyptian Late Predynastic Palettes“. Xoomer.alice.it. Посетено на 23 август 2010.
  4. Ross, Micah (ed), From the Banks of the Euphrates: Studies in Honor of Alice Louise Slotsky, p. 177, 2008. Eisenbrauns, ISBN 1575061449, 9781575061443, Google books

Надворешни врски[уреди | уреди извор]