Семрежен ’рбет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Секоја линија е нацртана помеѓу два јазли, претставувајки две IP-адреси. Ова е мал поглед на семрежниот ’рбет

Internet backbone се однесува на главните правци на податоци помеѓу големи, меѓусебно поврзани стратешки мрежи и јадро насочувач во семрежјето. Овие податочни правци се хостирани од страна на комерцијални, владини, академски и други високо капацитетни мрежни центри, на семрежни точки за размена и мрежни пристапни точки, односно размена на семрежниот сообраќај меѓу двете земји, континенти и низ океани на светот.Размената помеѓу семрежен услужник и најчесто Група 1 мрежите кои учествуваат во размената на сообраќајот во семрежен ’рбет со помош на приватно преговарање договори за интерконекција.

Архитектонски принципи[уреди | уреди извор]

Семрежјето, а со тоа и неговите ’рбетни мрежи, не се потпираат на некаква централната контрола или координациони објекти, ниту пак спроведуваат каква било глобалната мрежна политика.Еластичноста на мрежата, на семрежјето е резултатите од неговите главни одлики во архитектурата, особено идејата за поставување на мрежа на неколку состојби и контролни функции, како што е можно во некој мрежни елементи.Но наместо тоа, потпирајќи се на крајните точки на комуникација за да се справи со поголемиот дел од работата и да ги обезбеди интегритетот на податоците, веродостојноста, и автентикација. Покрај тоа, високиот степен на инфраструктура (инженерство) на мрежата и мрежните врски денес е софистицирана во реално време со Насочувачки протоколи кои обезбедуваат алтернативни патеки на комуникациите за балансирање на товарот и избегнување на застојот во сообраќајот.

Поврзано[уреди | уреди извор]