Портал:Семрежје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
уреди   

СЕМРЕЖЈЕ

Crystal Clear app browser.png

Семрежје или интернет (од англиски: Internet = „меѓумрежа“) — јавно достапен систем на меѓусебно поврзани сметачки мрежи од целиот свет, кои пренесуваат податоци во форма на пакети со користење на стандардното множество протоколи означено како TCP/IP. Семрежјето се состои од голем број мали и големи, домашни, деловни владини и невладини мрежи, кои што заедно пренесуваат различни информации и услуги, како електронска пошта, директен разговор, како и меѓусебно поврзани мрежни места и други документи од Пајажината (Светска Пајажина - World Wide Web / WWW ). Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Асиметрична дигитална претплатничка линија (Asymmetric Digital Subscriber Line) или АДСЛ (ADSL) е облик на ДСЛ, технологија за комуникација на податоци која врши пренос на истите преку бакарна телефонска жица преку модем.

Разликата помеѓу АДСЛ-от и другите xДСЛ-и e во тоа што протокот на информации во една насока е поголем од протокот во друга, т.е. во тоа што е асиметричен. Затоа АДСЛ-от се користи за пасивно користење на семрежјето: со можност за брзо „преземање“, но не и подигање.

Постојат технички и маркетиншки причини зошто АДСЛ-от е чест вид на семрежјето насекаде. Од технички причини, поверојатно е да има пречки од страната на други кола како ДСЛАМ (каде жиците од повеќе локални јазли се близу една од друга) отколку во просториите на корисниците. Затоа сигналот за подигање е најслабиот и најбучниот дел од локалниот јазол, додека преземачкиот сигнал е најјакиот и најбучниот дел. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали знаете...

уреди   

Категории

уреди   

Избрано мрежно место

Zapoznaj.se е семрежна служба на македонски јазик за друштвено вмрежување што им овозможува на членовите создавање единствен личен профил на семрежјето, со цел да ги пронајдат и да комуницираат со старите и да запознаат нови пријатели.

Членовите можат да додаваат музика и видео клипови во профилот како и во музичката или видео галеријата. Освен тоа, прилагодување на профилот, како менување на позадината и фонтот на профилите, блог, креирање и учествување во групи, форуми и анкети, гласање одделно за профили, слики, слики во галерија, музика и видео клипови, огласи, IT, разговори. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана слика

WorldWideWebAroundWikipedia.png
Графичко прикажување на мрежата на светската пајажина во една секунда


уреди   

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

уреди   

Поврзани портали

Desktop computer clipart - Yellow theme.svg
Preferences-system.svg
Nuvola apps kcmsystem.png
Crystal Clear device cdrom unmount.png
Информатика Технологија Инженерство Програмска опрема
уреди   

Семрежјето на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)