Самракот на идолите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Самракот на идолите - Како се филозофира со чекан -Фридрих Ниче

Самракот на идолите - Како се филозофира со чекан (германски: Götzen-Dämmerung, oder Wie man mit dem Hammer philosophiert) - книга на германскиот философ Фридрих Ниче од 1888 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Осврт кон делото[уреди | уреди извор]

Ова дело, Ниче го опишува како „ведро и кобно во тонот, демон кој се смее“, а било напишано во толку мал број денови, што тој се срами да каже. Сепак, тој вели дека оваа книга е исклучок меѓу книгите, зашто од неа нема ништо побогато со супстанција. Притоа, непосредно по завршувањето на ова дело, Ниче се зафатил со задачата за преодредување на вредностите. Предговорот го напишал на 3. септември 1888 година, а попладнето на 21. септември пристингал во Торино, каде веднаш започнал да работи на последната четвртина од делото, кое го завршил на 30. септември, по што отишол да се одмори на брегот на реката По. истиот ден го напишал предговорот за „Самракот на боговите“.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 138-140.