Садомијачка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Машина за миење садови
Машина за миење садови

Садомијачка или Машината за миење садови — машина за автоматско чистење на садовите и прибор за јадење. За разлика од рачното миење на садови, кое се потпира во голема мера на физичко чистење, за да се отстрани мрснотијата, механичката машина за миење садови чисти функционира преку прскање со топла вода, обично помеѓу 45 и 75 °C, при пониски температури што се користат за деликатни предмети[1].

Мешавината од детергентот за вода и машината за миење садови се пумпа од една или повеќе ротирачки прскалки за прскање, што ги разгорува садовите со мешавината за чистење. Откако ќе се заврши миењето, водата се исцедува, по кое топлата вода влегува во кадата со помош на електромеханички електромагнетен вентил, и започнува циклусот на плакнење. По завршувањето на циклусот на плакнење и исцедувањето на водата, садовите се сушат со користење на еден од неколкуте методи на сушење[2].

Освен домашните единици, индустриските машини за миење садови се достапни за користење во комерцијални објекти, како што се хотели и ресторани, каде што треба да се чистат голем број садови. Перењето се изведува со температури од 65-171 °C.

Машината за миење садови има 6 главни циклуси обично со различни опции. Исплакнувањето е брз циклус за плакнење без сушење или детергент за брзо плакнење на садовите. Обично процесот трае 60 минути миење.

Првите податоци за механичко рачно миење садови датираат од 1850 година. Современите машини за миење садови се наследници на пронајдоци во 1886 година од која била покажена на Светската изложба во Чикаго во 1893 година. Во 1920 година, се појавувиле првите машини за миење садови кои се со постојано инсталирани кон водоводната мрежа. Во 1940 година се појавувиле првите електрични елементи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Özçevik, Ö; Brebbia, C. A.; Şener, S. M. (2015-05-19). Sustainable Development and Planning VII (англиски). WIT Press. стр. 794. ISBN 9781845649241.
  2. Zoller, Uri (2008-10-29). Handbook of Detergents, Part E: Applications (англиски). CRC Press. стр. 60–62. ISBN 9781574447576.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]