Румски бројни знаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Румски бројни знаци
ОпсегU+10E60..U+10E7F
(32 кодни места)
РамнинаSMP
ПисмаАрабица
Знаковни збировиРумски броеви
Дозначени31 кодни места
Неискористени1 задржани кодни места
Во минати верзии
5.231 (+31)
Напомена: [1][2]

Румските бројни знаци ― блок на Уникод кој содржи бројни знаци што се користат во Фес, Мароко и на други места во Северна Африка и Пиринејскиот Полуостров, помеѓу X и XVII век.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Следните документи поврзани со Уникод ја запишуваат целта и постапката на дефинирање на специфични знаци во блокот на румски бројни знаци:

Верзија Крајни кодовни бодови Бројност Код наL2 Код наWG2 Документ
5.2 U+10E60..10E7E 31 L2/05-318 Lazrek, Azzeddine (24 октомври 2005), Proposals for Unicode Consortium [Arabic mathematical symbols]
L2/05-321 Lazrek, Azzeddine (10 јули 2005), Arabic Mathematical Old Symbols, Additional characters proposed to Unicode
L2/06-126 N3087-1, N3087 Lazrek, Azzeddine (30 март 2006), Rumi Numeral System Symbols
L2/06-128 N3089 (pdf, doc ) Lazrek, Azzeddine (31 март 2006), Rumi bibliography
L2/06-216 Anderson, Deborah (17 мај 2006), Feedback on L2/06-126 Rumi
L2/06-291 Lazrek, Azzeddine (5 август 2006), Rumi Numeral System Symbols, Additional characters proposed to Unicode
N3103 (pdf, док ) Umamaheswaran, V. S. (25 август 2006), Unconfirmed minutes of WG 2 meeting 48, Mountain View, CA, USA; 2006-04-24/27
L2/07-155 Anderson, Deborah; Maymo, Rosa Maria Comes; Lazrek, Azzeddine (5 мај 2007), Feedback on Rumi proposal L2/06-126
L2/07-235 Lazrek, Azzeddine (29 јули 2007), Character and line-breaking properties for Rumi Numeral Symbols (proposal L2/06-291)
L2/08-003 Moore, Lisa (2008-02-14), UTC #114 Minutes
L2/08-140 N3430 Lazrek, Azzeddine (8 април 2008), Rumi Numeral System Symbols
L2/08-318 N3453 (pdf, док ) Umamaheswaran, V. S. (13 август 2008), Unconfirmed minutes of WG 2 meeting 52
L2/08-161R2 Moore, Lisa (5 ноември 2008), UTC #115 Minutes, Approve "Rumi Numeral Symbols" as the block name for Rumi.
L2/09-174 Pournader, Roozbeh (29 април 2009), Possibly incorrect Bidi Class for Rumi numerals
L2/09-271 Anderson, Deborah (3 август 2009), Rumi numerals : bidi property
L2/09-225R Moore, Lisa (17 август 2009), UTC #120 / L2 #217 Minutes
L2/11-065 Anderson, Deborah (9 февруари 2011), Comparison of Coptic Epact vs. Rumi digits

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Unicode character database“. The Unicode Standard. Посетено на 4 мај 2021.
  2. „Enumerated Versions of The Unicode Standard“. The Unicode Standard. Посетено на 4 мај 2021.
  3. Azzeddine Lazrek (30 март 2006). „Rumi Numeral System Symbols: Additional characters proposed to Unicode“ (PDF). Посетено на 4 мај 2021.