Прејди на содржината

Рио Рајзер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мурално сликарство Темпелхофер Уфер 32 (крст) Рио Рајзер

Рио Рејзер (роден Ралф Кристијан Мебиус, 9 јануари 1950 - 20 август 1996), бил германски рок-музичар и пејач на рок-група Тон Штајн Шербен. Рајзер го поддржал сквотирањето во раните 1970-ти, а подоцна и зелената политичка партија Дие Гринен. По повторното обединување на Германија, тој се приклучи на Партијата за демократски социјализам.

Куќата на Рио Рајзер во Фрезенхаген, неговата резиденција од 1975 година до неговата смрт

Рио Рејзер починал на 20 август 1996 година од циркулаторен колапс по внатрешно крварење во неговиот дом во Фрезенхаген, каде што бил погребан на сопствениот имот под јаболкница.

Неговиот гроб бил преместен во Берлин во март 2011 година, бидејќи наследниците на Рејзер го продалеимотот во Фрезенхаген.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]