Реј Јури

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реј Јури

Реј Јури (роден во Лафајет, на 14 октомври 1873 година - починал во Њујорк, на 29 септември 1937година) беше американски спортист, осумкратен олимписки победник.

Како дете бил врзан за инвалидска количка бидејќи боледувал од детска парализа. Од болеста се одвоил со силна воља и постојано скокање за да ги зацврсти нозете. Тој станал најпознатиот скокач без трчање (без место): троскок скок во далечина и скок во височина. На Игрите освоил златни медали во сите три дисциплини и го добил прекарот „гумен човек“.

Во својата кариера, тој беше непобедлив на Олимписките игри во дисциплините скокање, кои подоцна беа отстранети од атлетската програма на Игрите. На Олимписките игри во 1900 година во Париз победил во сите три дисциплини скокање, кои за разлика од денешните се изведувале без залет (од место). Тој ја повторил својата тројна победа на Олимписките игри во 1904 година во Сент Луис. По тие игри, дисциплината тоскок без трчање била укината, така што Јури ги бранел титулите во преостанатите две дисциплини на следните игри во 1908 година во Лондон. Тоа го зголемил неговиот вкупен резултат од 8 олимписки златни медали.

Скоковите без залет беа отстранети од програмата по Олимпијадата во 1912 година во Стокхолм.

Олимписки медали и резултати[уреди | уреди извор]

 • Париз 1900.
  • злато скок у даљ без залета 3,30 м ОР
  • злато троскок без залета 10,58 м ОР
  • злато скок у вис без залета 1,65 м СР и ОР
 • Сент Луис 1904.
  • злато скок у даљ баз залета 3,47 м ОР
  • злато троскок без залета 10,54 м
  • злато скок у вис без залета 1,60 м
 • Лондон 1908.
  • злато скок у даљ без залета 3,33 м ОР
  • злато скок у вис без залета 1,57 м