Рационална функција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рационална функцијаколичник на два полинома. Тоа е функција во облик:

,

каде и се полиноми. Со други зборови, рационална функција е во облик:

,

каде , се константни броеви, а m и n се цели ненегативни броеви. Рационалната функција е дефинирана за сите вредности на аргументот x освен кога вредноста на именителот е нула.

Збир, разлика, производ и количник на рационални функции е рационална функција. Кога рационалната функција се нарекува цела рационална функција или полином. Кога тогаш рационалната функција се нарекува билинеарна и има облик:

.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]