Прејди на содржината

Разговор за предлошка:Фудбалски состав играч

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Начин на користење (малку е сложено за сфаќање, после е просто) (на кој не му се чита, нека оди најдолу):

Шаблонов всушност се состои од неколку шаблони (веројатно 5):

1. 'Шаблон:Фудбалски состав старт' е само една линија на која пишува „Бр.“, „Позиција“ и „Играч“. Овој шаблон се става само на почетокот на целата табела (односно прв, пред другите шаблони).

2. 'Шаблон:Фудбалски состав играч' е главниот дел. Овој шаблон се става за секој играч. Во него се содржи бројот на играчот (бр), националноста (нац), позицијата (pos) и името (име). Сѐ што треба да направите е следново:

{{Фудбалски состав играч | бр=БРОЈОТ | нац=ДРЖАВА | pos=ПОЗИЦИЈАТА(на пр. GK) | име= [[ИМЕТО]]}}

Ова треба да се направи посебно за секој играч; значи, ако има десет играчи, ќе има десет вакви шаблони.

3. 'Шаблон:Фудбалски состав средина' е ист како Шаблон:Фудбалски состав старт, само што служи за правење втора колона со играчи (старт е левата колона, средина е десната колона). На пример, ако има вкупно 20 играчи, прво ќе го ставите шаблонот старт и ќе ставите десет играчи, па шаблонот средина и уште десет играчи.

4. 'Шаблон:Фудбалски состав крај' се става на крај откога ќе завршите со играчите.

5. 'Шаблон:Football squad player/role/{{{pos}}}' e шаблон за позицијата на играчот. Не можев подобро да го направам, ако може некој, нека повели. Позициите се на англиски (GK, MF, DF, FW) бидејќи немам поим дали имаат соодветни преводи! Сѐ што треба обичниот корисник да направи, е да напише pos=GK или pos=MF итн. во зависност од потребата, во шаблонот играч.

Еден прост пример со шест играчи би изгледал вака:
{{Фудбалски состав старт}}
{{Фудбалски состав играч | бр=1 | нац=Germany | pos=GK | име= [[Адолф Хитлер]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=4 | нац=England | pos=GK | име= [[Винстон Черчил]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=5 | нац=France | pos=GK | име= [[Шарл де Гол]]}}
{{Фудбалски состав средина}}
{{Фудбалски состав играч | бр=6 | нац=Sweden | pos=GK | име= [[Карл XII]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=9 | нац=Germany | pos=GK | име= [[Ангела Меркел]]}}
{{Фудбалски состав играч | бр=11 | нац=Spain | pos=GK | име= [[Спиди Гонзалез]]}}
{{Фудбалски состав крај}}
односно:


Бр. Позиција Играч
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
Бр. Позиција Играч
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}
{{country data {{{nat}}}|знамеикона/core|variant=|size=}} ГМ {{{name}}}

СОВЕТ ОД ПРЕВЕДУВАЧОТ: Најубаво би било само да си го ископирате примеров со 6 играчи (додадете + играчи колку што ви требаат) и да ги измените податоците за играчите. Крај! Поречанец 04:03, 6 август 2007 (UTC)