Разговор за категорија:Римско кралство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Да се премести во Римска Империја или Римска империја, со мало и? Дали треба да остане категоријата Римско царство, односно да егзистираат двете категории Римско царство и Римска империја?--brest (разговор) 10:38, 22 јуни 2010 (CEST)

Според мене треба да биде Категорија:Римска империја, и сè друго да се избрише. слично како што направив со Отоманската империја/--Тиверополник (разговор) 12:25, 22 јуни 2010 (CEST)
Мојата поента беше во тоа што навистина во почетокот постоело Римско царство (види en:Roman Kingdom). Тоа значи дека треба да има серија на статии за Римското царство и секако соодветна категорија (види en:Category:Roman Kingdom). А подоцна нели се создала Римската империја.--brest (разговор) 12:33, 22 јуни 2010 (CEST)
Мислам дека може да има такви категории. На пример Отоманската империја била со такво политичко уредување долго време и останува само една категорија (Отоманска империја), а Римската имала најмалку две општествени уредувања и мислам дека треба да имаме две категории. Ама не е проблем ова.--Никола Стоіаноски 12:42, 22 јуни 2010 (CEST)
Главни категории за сите овие треба да биде Антички Рим и Антички Рим по периоди.--Никола Стоіаноски 12:46, 22 јуни 2010 (CEST)
Редослед: Категории:Римско кралство, Римска република, Римска империја-> сите овие во категорија на Стар Рим по период--Тиверополник (разговор) 12:49, 22 јуни 2010 (CEST)
Доколку дозволите ќе го средам тоа--Тиверополник (разговор) 12:50, 22 јуни 2010 (CEST)

(За Брест и Тиверополник). Има разлика помеѓу Римско Кралство и Римско Царство. На почетокот Рим бил кралство, потоа република и на крај империја (или по нашки царство). Значи треба да се прави разлика. Дури и британските монарси на времето имале титула „Крал/кралица на Велика Британија и Ирска и цар/царица на Индија.“
Што се однесува до мала/голема буква: Слично како што велиме Соединети Американски Држави, Советски Сојуз и сл. и кај Римско Царство, Отоманска Империја и сл. треба кај обата збора да се користат големи букви.
Поздрав,
--Wikimk (разговор) 12:53, 22 јуни 2010 (CEST)

  • Знам Wikimk, тоа и го напишав погоре. Прашање е само дали треба со голема -И-мпреија или со мала. Отоманската намерно ја избришав онаа со големата (со Никола се консултирав), и сите статии ги префрлив во една категорија;Отоманска империја. Чекам мислење, ако не... разговорот нека се префрли во Селската чешма. --Тиверополник (разговор) 13:01, 22 јуни 2010 (CEST)
  • Кралот е крал на Кралство, царот е цар на Царство, императорот е император на Империјата! Само треба да се договориме што е што, ни фали дефиниција. Според она што јас го знам Крал е синоним на Цар, Императорот е појак од Кралот бидејќи стои на чело на Империја која политички, економски и воено е далеку повеќе од тоа што е Кралство/Царство. BTW треба да се има во предвид како што рече Никола дека Имаме и Римска Република. Ако се има во предвид сето тоа (царство, република, империја) треба да има една надкатегорија Антички Рим или слично на тоа.--brest (разговор) 13:21, 22 јуни 2010 (CEST)
Истовремено пишувавме. Затоа се повторувам. :-) Што се однесува до големите букви ќе проверам уште еднаш. Поздрав, --Wikimk (разговор) 13:06, 22 јуни 2010 (CEST)
Јас знам дека е со мала буква, така и практикувам.--Никола Стоіаноски 13:11, 22 јуни 2010 (CEST)
Јас проверив во правопис и мислам е веќе јасно. Сè што е во името на географскиот поим е со голема буква освен предлози и сврзници. Така мора сега да преправиме во Римска Империја, Отоманска Империја и слично.--Никола Стоіаноски 13:26, 22 јуни 2010 (CEST)