Разговор за Википедија:Претворање во кирилична поддршка

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Разлики во фонтовите...[уреди извор]

Заприметил ли некој дека фонтовите со кирилична подршка (Times New Roman и сл.) во Italic неправилно ги претставуваат „македонските варијанти“ на буквите т, п и г (и можеби уште некои други)!!! Изгледот на симболите за овие гласови е направен во склад со рускиот, односно бугарскиот јазик.

Така, т-то изгледа како латинско м: лат. m, наспрема кир. т, додека п-то како латинското н: лат. n, наспрема кир. п.

Не мислам дека оваа паметна забелешка (слична начекав на некој српски сајт, па ме „загрепка“ темава) ќе промени нешто, ама би сакал да чујам некој коментар на оваа тема. А, ако постои начин, ова некако да го поправиме Фичо 15:46, 21 декември 2006 (UTC)