Разговор:Спомен-плоча на Мара Бунева во Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Непотребна содржина[уреди извор]

Со оглед на тоа што статијата се однесува единствено и само за плочата на Бунева на кејот од Вардар, можам да забележам дека статијата е полна со податоци кои не се однесуваат на истата. Во статијата повторно се објаснува колку била бугарка или не, според првиот цитат во секцијата Различна перцепција. Во следната секција, Инциденти, под воведниот текст се дава цитат за она што претставувало здружението Радко и за што се залагало. Хронологијата е ОК. Значи, голем дел од содржината на статијата треба да се избрише, бидејќи содржината не одговара односно нема никаква врска со статијата за спомен-плочата на Мара Бунева во Скопје. Затоа барам ваше мислење.--Тиверополник (разговор) 18:36, 7 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Тивер е во право дека дел од содржината излегува надвор од рамките на статијата. Меѓутоа дополнителниот текст само ја доловува суштината за инцидентите поврзани со спомен плочата на Мара Бунева, не се кажува дирекно причината за инцидентите, не се сугерира ништо туку од текстот самите читатели треба да заклучат од каде прозилегуваат тензиите... статијата нема за цел да се знаимава со прашањето дали МАра БУнева е бугарка или македонска, делот Различна перцепција укажува дека македонските граѓани различно ја доживуваат: некој како македонска револуционерка, а други како борец на бугарската кауза... Согласно нивните видувања така и се однесуваат кон спомен плочаат... Ќе додадам дополнителен текст во статијата за да има целина, односно тој дел да биде поврзан со статијата.... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:11, 7 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Предложено е оваа статија да се спои со статијата Мара Бунева[уреди извор]

Статијата за Мара Бунева, е помала од колку статијата за нејзината плоча. Мислам дека може да се обединат двете статии, со што и дел од информациите нема да се повторуват. И двете статии не се големи, па ќе се добие нешто поголема статија. --Стан (разговор) 20:31, 7 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Ослободување[уреди извор]

Џингибинги, Македонија била ослободена од бугарска и албанско-балистичка власт. Live with it. --Никола Стоіаноски 11:02, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Напротив, била создадена за прв пат, а не ослободена, автономна Македонска квази-Република со силно ограничен суверенитет, како дел од Комунистичка Югославия и то без право на самостойност. Това не било освободуване. Несогласните со тоа цирк како Ченто, Шатев и Брашнаров биле нафргани во концлагери и потоа убиени, а Тито бил прогласен за полу-Бог. Тоа е тоа! Jingiby (разговор) 11:28, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

ПП. Освобождение от българска власт не е имало защото, българите се изтеглят сами през септември, а след това 200,000 българска армия навлиза в окупираната от германците Вардарска Македония през октомври - ноември 1944 г. и я освобождава. Тогава партизаните там са 20,000 души, половината срби, албанци, власи и др. Други 150,000 български войници навлизат в Южна Сърбия и стигат до Прищина, а по-късно участват в освобождението на Белград. Аман от юго-комунистически легенди! Jingiby (разговор) 11:57, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Jingiby, обично не коментирам статии од односите меѓу двете наши земји, посебно од историјата, но дефинитивно го имаш коментарот на месецот, верувај ме изнасмеа. Само толку, чисто онака види што пишуваш погоре--Тиверополник (разговор) 12:29, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Тиверополниче, който се смее последен, се смее най-добре!?! [1], [2], [3].Jingiby (разговор) 12:54, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

ПП. Българската армия навлиза в Белград: [4] Jingiby (разговор) 13:05, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Многу добро знаеме каде навлиза бугарската армија, а дали е истата армија која претходно ја зазема Македонија? Значи твоето тврдење е дека Бугарија на два пати ја ослободува Македонија, еднаш преку т.н. царска армија а подоцна со т.н. партизанска армија. Тоа е глупост. Јас не велам дека Бугарите не помоганле, но дека тие се одговорни за ослободувањето на Македонија... :(((--Тиверополник (разговор) 13:15, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]
За оваа тема имам само ова да кажам: (1) Македонија била окупиорана од Бугарија и Албанија. Окупирањето кај народот создало револт и довело до формирање на НОБ. Значи народот ја гледал Бугарија како окупатор и се борел против неа. Зошто не се борел македонскиот народ против Грција на пример? (2) Македонија добила држава во 1945 година и била дел од федерацијата на СФРЈ. Македонија била рамноправна членка на федерацијата и станала национална држава. Нема врска што на меѓунароно ниво немала претставник, ЕУ всушност се стреми кон тоа нели? (3) зошто се срамиш од твојата бугарска историја, особено од Втората светска војна? Не е родољубиво да се срамиш од државата каде си роден.--Никола Стоіаноски 13:21, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Анексирана, а не окупирана е била Вардарската Бановина и Северна Гърция. Jingiby (разговор) 13:43, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Прочитај што значи анексирана, доколку не си запознаен--Тиверополник (разговор) 13:48, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Значи моето тврдење е дека Бугарија на два пати ја ослободила Македонија, еднаш преку т.н. царска армија а подоцна со т.н. Народна армија. Jingiby (разговор) 14:35, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Ок, браво на тебе и фала на Бугарија--Тиверополник (разговор) 14:45, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Молам! Jingiby (разговор) 16:01, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Многу си ми смешен, цар си :) Ти ја препорачувам серијата Fringe, ако не содржината барем името на серијата и твоите тези се совпаѓаат. С поздрави от освободена Македонија (така се вели на бугарски, не?) --Никола Стоіаноски 16:38, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Благодарам! Jingiby (разговор) 16:59, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

ПП. Under the leadership of the new Bulgarian pro-Soviet government, four Bulgarian armies, 455,000 strong in total, were mobilized and reorganized. By the end of September, the Red Army 3rd Ukrainian Front troops were concentrated at the Bulgarian-Yugoslav border. In the early October 1944 three Bulgarian armies, consisting of around 340,000 man,[56] together with the Red Army reentered occupied Yugoslavia and moved from Sofia to Niš, Skopje and Pristina to blocking the German forces withdrawing from Greece.[57][58] In Macedonia the Bulgarians operated in conjunction with the fighters of the MNLA, but this cooperation did not proceed without difficulties.[59] From October 8 to November 19, the Stracin - Kumanovo operation was held and Kratovo, Kriva Palanka, Kumanovo and Skopje[60] were taken.

At the same time the Bregalnica - Strumica operation was led, and the Wehrmacht was driven from the villages of Delchevo, Kocani, Stip, Strumica and Veles.[61] Southern and Eastern Serbia, Kosovo and Vardar Macedonia were liberated by the end of November.[62][63] The 3rd Ukrainian Front in collaboration with the People's Liberation Army of Yugoslavia and Bulgarian People's Army carried out the Belgrade Offensive. The 130,000-strong Bulgarian First Army continued to Hungary, driving off the Germans, while the rest moved back to Bulgaria. On a series of maps from Army Group E, showing its withdrawal through Macedonia and Southern Serbia, as well as in the memoirs of its chief of staff, there is almost no indication of Yugoslav Partisan units, but only Bulgarian divisions. Despite this facts, the contribut ion of Bulgarian troops is still much debated in the Rebublic of Macedonia by political reasons.[64][65] Германците не се били со югославски партизани во Македония во есента на 1944 г. а со Бугари. Со изворите види тука:[5] Jingiby (разговор) 18:25, 9 октомври 2011 (CEST)[одговори]

Присоединување на Македонија кон Бугарија[уреди извор]

Во изјавата на Красимир Каракачанов го нема зборот присоединување, меѓутоа јасно се истакнува дека македонската држава во иднина нема да постои и ќе биде дел од Бугарија... --Јоханес Климакус (разговор) 14:56, 9 ноември 2011 (CET)[одговори]