Разговор:Список на знамиња на Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 04:54, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

Знаме на крушевската република[уреди извор]

Знамето на крушевската чета не е знаме на крушевската република

На поголем број места се среќава дека знамето на Крушевската Република е чисто црвено. Така и е поставено тука. На некои места се сретнува дека знамето на четата било користено како знаме на Републиката (и јас мислам погрешно). Да се остави само знамето кое е чисто црвено? Другото може да се прекласифицира како знаме на чета во посебна секција за знамиња од Илинденскиот период. Благодариме на коментарите.--Никола Стоіаноски 00:11, 26 август 2014 (CEST)
Де юре не е имало никаква Крушевска република, нито тая е имала свое знаме. Знаме са имали четите на ВМОРО от Крушевското горско началство в регионът. За тия 10 дена на никого не му е текнало нищо подобно и нема никакви документални податъци за съществуване на такава реална република. Това е измислица на Никола Киров - Майски, като фрагмент от неговата драма „Илинден“, издадена в България през 1923 г. Jingiby (разговор) 15:45, 26 август 2014 (CEST)