Разговор:Модриште

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Село Модриште[уреди извор]

Здраво легендата за името на с. Модриште датира од времето на К.Марко Крале Марко имал три сестри кој ги поврзал со синџир да го алармираат доколку доаѓа Турски аскер.Трите сестри се успале и тој ги проколна "на што седите тоа да се направите" .Извинете не ги запамтив другите две имиња на сестрите само ја запомнив Модра која седела на Камен и се скаменосала.Каменот се наоѓа во близина на селото Модриште пред селото Црешево,се надевам ќе ви најдам слика да ја подела со вас. Црквата во С.Модриште по народните верувања датира од 3 век.До самата Црква моето семејство поседува имот,на кој се најдени гробници со оклопи од војници и стари бакарни пари.Истите биле ископани за време на СФРЈ. За Времето на Бтората Светска војна граѓаните од М.Брод биле присилно регрутирани од Бугарската војска, до периодот кога се формира шестата македонска бригада Ви Благодарам 89.205.77.11 (разговор) 23:29, 16 јануари 2015 (CET)