Разговор:Коста Паница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Bobi987 Ivanov, Дебелец не е в Македония! Това ми мяза на случая с Дилма Русев - бразилският Председател. Бехте я писали по весниците с македоско потекло от Габрово. Jingiby (разговор) 12:13, 28 март 2013 (CET)

Далчо, Дебелец е во Мизија. Ако имаш сериозни податоци, а не врели-некипели, дека Паница е од Македонија, покажи ги, ако ли не, молам да не вандализираш статијава. Благодарам. Jingiby (разговор) 11:28, 3 април 2013 (CEST)

@Jingiby, Ете, поставив и трет извор за македонското потекло на Паница.

Мислам дека изменава е нелогична - „бугарски офицер, мајор во бугарската армија“, зборот „бугарски“ некако се повторува и тоа звучи некоректно. Бидејќи јас ја создадов статијата, мислам дека треба да се врати првобитната фраза: „армиски офицер“. Bobi987 Ivanov (разговор) 01:52, 13 октомври 2013 (CEST)

Четеш изворите като дяволът Евангелието. Аман от глупости! Jingiby (разговор) 11:15, 15 октомври 2013 (CEST)

@Jingiby,

Ajде да ги видиме фактите...

Факт бр. 1: Исаија Мажовски, истакнат македонски национален деец во Софија и современик на Паница, го вбројува меѓу македонските офицери, што поприлично укажува на неговото барем делумно македонско потекло. 3ошто инаку би го нарекувал – македонски офицер? ( Исаија Радев Мажовски: "Възпоминания", Софија, 1922 г., стр. 30 )

Факт бр. 2: И Историчарот од Оксфорд Ричард Џ. Кремптон во своите трудови вели дека Мајор Паница исто така имал и македонско потекло. ( R. J. Crampton: A Concise History of Bulgaria (Cambridge Concise Histories), 2005 , p. 105 )

Факт бр. 3: На 27 декември 1884 година, Паница се јавува како основач и организатор на здружение на Македонци иселеници, наречено „Александар Македонски“ во Русе. ( Коста Шахов, “ЕДНО ОСВЕТЛЕНИЕ ПО НАШИТЕ РАБОТИ”, стр. 40 ) Во 1886 г. станува председател на Македонскиот револуционен комитет „Искра“. ( Исаија Мажовски, "ВОЗПОМИНАНИЈА", Софија, 1922 г., стр. 28 ) ...3аради македонската кауза се замерил со својот пријател од детството, Стамболов. Токму затоа и почнало непријателството меѓу нив двајцата.

Факт бр. 4: Позната е изјавата на Тодор Паница пред грчкиот комунист Елефтериос Ставридис, дека “Ние од ВМРО не сме Бугари, туку Македонци...” Bobi987 Ivanov (разговор) 06:33, 18 октомври 2013 (CEST)

Чини ми се нищо не разбираш. Македонски е едно, а македонец друго. Македонец може да означава до началото на 20 век българин, влах, грък, но не и етнически македонец. Македонски е човек повързан с Македония по некакъв начин, а не непременно човек с македонски корени. Не може прадедо му да е живел в Дебелец кон 1690 година, а той да е роден в Търново и да е македонец. Jingiby (разговор) 08:30, 18 октомври 2013 (CEST)

@Jingiby, Kako го толкуваш то што историчарот од Оксфорд Ричард Џ. Кремптон во своите трудови вели дека Мајор Паница исто така имал и македонско потекло. ( R. J. Crampton: A Concise History of Bulgaria (Cambridge Concise Histories), 2005 , p. 105 )

...Значи, да потенцирам: Kosta Panitsa, young officer of Macedonian origin.

Bobi, понекога стават и грешки. Види тука истиот Ричард Џ. Кремптон тврди дека Паница е роден в Македония. Ама това веке е многу несериозно. Паница е от Търново. И татко му и майка му са оттам. Jingiby (разговор) 07:15, 21 октомври 2013 (CEST)

@Jingiby, "A Macedonian by birth" не мора да значи дека е роден во Македонија, туку дека е Македонец по род (без разлика колку и да ти е неверојатно), т.е. - Македонец по потекло. Bobi987 Ivanov (разговор) 14:46, 21 октомври 2013 (CEST)

Да, де, ама кам го това македонско потекло. Татко му и майка му от Търново, дедовците му от там, той самият от тама, ама Македонец по потекло!?! Това стана като с Дилма Русев, нели и тя беше Македонка? А, те го те:... among whom was an army major born in Macedonia, Kosta Panitsa, a hero of the Serbo-Bulgarian War.... The Politics of Terror: The Macеdonian Liberation Movements, 1893-1903, Duncan M. Perry, Duke University Press, 1988, ISBN 0822308134, р. 34. То верно стана голем майтап. Сега остава да резбереме и къде точно в Македония е роден... Сигурно некои си мислат дека Търново е во Македония, ама надали е там...Jingiby (разговор) 15:30, 21 октомври 2013 (CEST)
@Jingiby, дали Duncan M. Perry е историчар? Bobi987 Ivanov (разговор) 17:20, 21 октомври 2013 (CEST)

@Jingiby, што знаеш за потеклото на мајката на Паница?? Bobi987 Ivanov (разговор) 16:36, 21 октомври 2013 (CEST)

Това е ирелевантно за Уикипедия, тук (би следвало) да се слагат само доказани твърдения, т.е. ти трябва да докажеш македонско потекло, а не някой да докаже обратното. Ама къде ти.. --Подпоручикъ (разговор) 14:32, 13 ноември 2013 (CET)