Прејди на содржината

Наша ера

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Пр.н.е.)
Јоханес Кеплер за првпат користел „Вулгарна ера“ за да ги разликува датумите на христијанскиот календар од пролетната година што обично се користат во националното право.

Наша ера или скратено н.е. (латински: Anno Domini, кратенки — AD или A.D.; англиски: Common/Current Era, кратенка CE) како и изразот пред наша ера (англиски: Before Christ и скратено BC или B.C. или Before the Common/Current Era и скратено BCE) — ознаки за одредување на годините користени од јулијанскиот и грегоријанскиот календар.

Поделбата е направена според раѓањето на Исус Христос, при што со н.е. се обележуваат годините после започнувањето на оваа ера, а со п.н.е. годините пред тоа.

Според оваа шема, не постои година обележана како година нула, па така годината 1 н.е. е веднаш после 1 п.н.е. Овој систем е измислен во 525 година, и не бил широко користен сè до времето на ренесансата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Teresi, Dick (July 1997). „Zero“. The Atlantic.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]