Просопагнозија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Просопагнозија (грчки: "πρόσωπον"= "лице", "αγνωσία" = "неспособност за препознавање/идентификување") претставува нарушување на перцепцијата за човекови лица. При ова можноста да се признаат други објекти може да биде незначителна. Поимот првобитно се однесувал на состојба после акутно оштетување на мозокот, но од неодамна се смета за наследно заболување кое опфаќа околу 2,5% од населението.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]