Прејди на содржината

Пристрасност при избор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пристрасност при избоорот е пристрасноста која се воведува преку изборот на поединци, групи или податоци за анализа на таков начин што не се постигнува правилна рандомизација, со што се обезбедува дека добиениот примерок не е претставителен на населението наменето за анализа. Тоа понекогаш се нарекува и ефект на избоор. Фразата „пристрасност при избоор“ најчесто се однесува на извиличувањето на статистичката анализа, што произлегува од методот на собирање на примероци. Ако не се земат предвид изборната пристрасност, тогаш некои заклучоци од студијата можеби не се точни.