Примитивна функција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Функцијата -{F(x) = (x3/3)-(x2/2)-x+c}- покажува три од бесконечно многу решенија кои се добиваат со менување на константата -{c}-.

Примитивната функција на функцијата дефинирана во интервалот , е функција дефинирана на истиот интервал, со својството .[1][2]

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Нека функцијата е дефинирана во интервалот .

Примитивната функција на функцијата се нарекува функцијата , ако е диференцијабилна и ако ја задоволува еднаквоста .

Ако е примитивната функција на функцијата , тогаш и е примитивната функција на функцијата , кадешто − произволна константа.

Ако и се две примитивни функции од во некој интервал, нивната разлика е константна во тој интервал.

Неопределен интеграл[уреди | уреди извор]

Поимот на примитивна функција е тесно поврзан со поимот на неопределен интеграл, дефиниран како збир на сите примитивни функции на функцијата и означува со:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Stewart, James (2008). Calculus: Early Transcendentals (6. изд.). Brooks/Cole. ISBN 0-495-01166-5.
  2. Larson, Ron; Edwards, Bruce H. (2009). Calculus (9. изд.). Brooks/Cole. ISBN 0-547-16702-4.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]