Пресметување на датумот на Велигден

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Датуми на Велигден
1982–2022
(грегоријански)
Година Западен Правосл.
1982 11 април 18 април
1983 3 април 8 мај
1984 22 април
1985 7 април 14 април
1986 30 март 4 мај
1987 19 април
1988 3 април 10 април
1989 26 март 30 април
1990 15 април
1991 31 март 7 април
1992 19 април 26 април
1993 11 април 18 април
1994 3 април 1 мај
1995 16 април 23 април
1996 7 април 14 април
1997 30 март 27 април
1998 12 април 19 април
1999 4 април 11 април
2000 23 април 30 април
2001 15 април
2002 31 март 5 мај
2003 20 април 27 април
2004 11 април
2005 27 март 1 мај
2006 16 април 23 април
2007 8 април
2008 23 март 27 април
2009 12 април 19 април
2010 4 април
2011 24 април
2012 8 април 15 април
2013 31 март 5 мај
2014 20 април
2015 5 април 12 април
2016 27 март 1 мај
2017 16 април
2018 1 април 8 април
2019 21 април 28 април
2020 12 април 19 април
2021 4 април 2 мај
2022 17 април 24 април


Во оваа статија се работи за начинот на пресметка на датумот на Велигден.

Пресметка на православен Велигден[уреди | уреди извор]

Еден од начините на пресметување на датум на кој се паѓа Велигден според Јулијанскиот календар ја дал математичарот Карл Фридрих Гаус. Алгоритмот според кој се пресметува е следниот:

G = година за која се пресметува датум на Велигден

R1 = G mod 19 (Остаток при делење на годината со 19)

R2 = G mod 4

R3 = G mod 7

RA = 19 R1 + 16

R4 = Rа mod 30

RB = 2R2 + 4R3 + 6R4

R5 = RB mod 7

RC = R4 + R5

Велигден е на ден: Ако Rc < 28 Велигден е на датум Rc+3, ако Rc >= 28 Велигден е на датум Rc-27 Ако Rc < 28 Велигден е во месец април, ако Rc >= 28 Велигден е во месец мај

Пример за 2006 година G=2006 R1=11;R2=2;R3=4;RA=225;R4=15;RB=110;R5=5;RC=20 Велигден е на 23 април

Пресметка на неправославен Велигден[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Скрипта за пресметување на православен и неправославен Велигден.