Предучилишни установи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предучилишни установи – институции за згрижување и воспитување на децата од предучилишна возраст. Нивната задача е да овозможуваат услови и да придонесуваат за правилниот развој на децата до поаѓањето на училиште.

Најраспространет вид предучилишни установи кај нас се детските градинки и забавиштата.

Други установи што извршуваат дејност од значење за животот, растењето и воспитанието на децата од предучилишна возраст се: детските јасли, игротеките, детските клубови, центрите за детско творештво, детските забавни паркови, детските одморалишта и др.

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]